Lippens en co. gaan vrijuit in Fortis-zaak

Voor zeven toplui van het vroegere Fortis, onder wie Maurice Lippens en Jean-Paul Votron, zal het parket de buitenvervolgingstelling én de verjaring van feiten vorderen. ©BELGA

Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en vijf andere ex-toplui van de ontmantelde financiële groep Fortis worden niet langer vervolgd. Dat bevestigt het parket van Brussel aan De Tijd.

Vijf jaar geleden besloot het parket van Brussel wel nog dat Lippens en co. voor de strafrechter moesten belanden, met zware aantijgingen van valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de wet over het toezicht op de financiële sector. Nu, meer dan tien jaar na de val van Fortis, besluit het parket dat er toch niet voldoende bezwaren zijn om hen te vervolgen.

Al meteen nadat de wereldwijde kredietcrisis Fortis in oktober 2008 ten val had gebracht, begon het parket zijn onderzoek naar mogelijke misdrijven. Dat ging niet over de laatste maanden die voorafgingen aan de ontmanteling van Fortis. Het focuste op de periode van september 2007 tot april 2008.

Slachtoffers in andere grote financiële dossiers hebben nooit een effectieve vergoeding gekregen. Voor Fortis is wel een schikking getroffen.
Ine van Wymersch
woordvoerster Brussels parket

Het parket was vooral geïnteresseerd in vermeende valsheden in de jaarrekening van Fortis over het jaar 2007 en in een prospectus die Fortis in september 2007 had opgesteld naar aanleiding van een kapitaalsverhoging voor de gedeeltelijke overname van ABN AMRO. Het onderzocht of Fortis de beleggers had opgelicht.

In februari 2013 besloot het Brussels parket ex-Fortis-voorzitter Maurice Lippens, ex-CEO Jean-Paul Votron, zijn opvolger Herman Verwilst en nog vier andere toplui te vervolgen. Bij hen ook Filip Dierckx, die nu de nummer twee is bij BNP Paribas-Fortis.

Maar nu, bijna zes jaar later, verandert het Brusselse parket het geweer van schouder. Het ziet niet langer voldoende reden om Lippens en co. te vervolgen voor valsheid in de jaarrekeningen en het gebruik van valse stukken.

En als die tenlastelegging wegvalt, meent het parket, dan zijn de andere feiten verjaard of verjaren ze binnenkort. Want na meer dan tien jaar onderzoek en procederen kon de Brusselse raadkamer nog altijd geen uitspraak doen over welke verdachten al dan niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.

Lang uitgesteld

De procedure is lange tijd uitgesteld om bijkomende onderzoek te voeren dat verschillende partijen hadden gevraagd. Dat extra onderzoek was klaar in de zomer van 2016. Maar toen besloot het Brussels parket te wachten op onderhandelingen die liepen in Nederland, waar Ageas als rechtsopvolger van Fortis met gedupeerde beleggers een schikking zou treffen.

Nu die schikking er is, trekt het parket de stekker uit de zaak. ‘In september hebben we bevestiging gekregen dat een schikking is getroffen én aanvaard door het Hof van Amsterdam’, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

‘Die schikking houdt een vergoeding in voor de slachtoffers voor een bedrag van 1,3 miljard euro. Het parket is het Fortis-dossier actief blijven opvolgen, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen tot de totstandkoming van die schikking. Terwijl slachtoffers in andere grote financiële dossiers na jarenlang procederen nooit een effectieve vergoeding hebben gekregen.’ Het is nu afwachten wat de raadkamer beslist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud