Litouwse president vergelijkt Poetin met Hitler en Stalin

De Litouwse president Dalia Grybauskaite, hier samen met de Amerikaanse president Barack Obama: 'Poetin doet precies wat Hitler en Stalin hebben gedaan.' ©EPA

De pas herkozen president van Litouwen Dalia Grybauskaite haalt in een interview stevig uit naar de Russische president Vladimir Poetin. Ze trekt parallellen met Stalin en Hitler.

'Poetin gebruikt nationalisme als voorwendsel om met militaire middelen land in te palmen. Dat is precies wat Hitler en Stalin hebben gedaan. De gelijkenis is treffend', aldus de Litouwse president in het Duitse magazine Focus. Volgens Grybauskaite houdt Rusland praktisch elk week militaire oefeningen aan de grens met de Baltische staten. 'De militarisering is immens', stelt ze. De Russen zouden ook voortdurend kleine provocaties uitdelen. Zo heeft een Russische boot naar verluidt geprobeerd werkzaamheden aan een stroomleiding in de Oostzee te saboteren.

Rusland wil volgens het Litouwse staatshoofd de Baltische staten op vlak van economie en energiebevoorrading afhankelijk houden en van hen onbetrouwbare leden van de NAVO en de EU maken. Volgens de president Grybauskaite Rusland Estland en Letland publiek lagere olie- en gasprijzen aangeboden àls de twee landen de NAVO verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud