Lockdown treft kwetsbaren harder

De horeca is een van de hardst getroffen sectoren. ©REUTERS

In de door corona zwaarst getroffen sectoren werken ook meer financieel kwetsbare mensen.

De coronacrisis treft niet alleen de bedrijfswereld met ongelijke kracht, maar ook de werknemers. Wie kwetsbaar is, loopt een groter risico op jobverlies.

Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en de UAntwerpen. De onderzoekers - André Decoster, Wim Van Lancker, Jonas Vanderkelen en Toon Vanheukelom - vertrekken vanuit de data over de hardst getroffen sectoren. Uit enquêtes van de werkgevers en data over de tijdelijke werkloosheid blijken dat kunst, amusement, recreatie, horeca en de niet-voedingswinkels te zijn.

In die sectoren werken in verhouding meer kwetsbare werknemers dan elders, blijkt uit data van voor de coronacrisis losbarstte.

Jongeren

De coronacrisis treft kwetsbare werknemers harder. ©Mediafin

Ten opzichte van de sectoren die het best deze crisis doorspartelen, werken er in de zwaarst getroffen sectoren drie keer zoveel jongeren, drie keer zoveel laaggeschoolden en drie keer zoveel mensen uit een arm of kwetsbaar gezin. Meer dan twee keer zoveel van hen zijn geen huiseigenaar en een pak meer werkt deeltijds of via een tijdelijk contract.

Het gaat om een ruwe indicatie, benadrukken de onderzoekers. Ongelijkheden worden bestudeerd via uitvoerige enquêtes die tijd vragen en er nog niet zijn. Daarom koppelden ze ongelijkheidsdata uit 2017 aan de data over de getroffen sectoren.

Het onderzoek gebeurt daardoor met heel beperkte informatie, geven de onderzoekers toe, 'maar we zijn ervan overtuigd dat alle kwaliteitsvolle, bijkomende informatie over de verdeling van de Covid-impact op dit moment welkom is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud