Loos alarm over coronavirus in Brussel

©BELGA

De Chinese man die was opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis is niet besmet met het coronavirus maar heeft gewone seizoensgriep.

De geruchten dat er mogelijk een patiënt met het coronavirus is opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zijn onterecht. 'Bij de patiënt is een gewone seizoensgriep vastgesteld', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zaterdagmiddag.

Het ziekenhuis had eerder op de dag bevestigd dat er een patiënt was opgenomen die mogelijk besmet was met het coronavirus. De patiënt was geïsoleerd en alle voorzorgsmaatregelen waren genomen om te vermijden dat andere personen, patiënten of personeel, besmet zouden kunnen worden.

Uiteindelijk blijkt de patiënt dus gewoon de griep te hebben. 'De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken', stelt De Block. Ze voegt nog toe dat haar diensten de zaken continu opvolgen "zodat ze meteen kunnen ingrijpen en de bevolking informeren als dat nodig is'.

Frankrijk

De waakzaamheid in België is nog verhoogd nadat vrijdag in Frankrijk de eerste gevallen van besmetting op het Europese continent waren opgedoken. In Bordeaux en Parijs werden vrijdagavond drie zieken geïdentificeerd. 

Het is waarschijnlijk dat in Europa nog meer gevallen van besmettingen met het coronavirus zullen opduiken. Dat deelde het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) zaterdag mee in een reactie op de ontdekking van drie patiënten in Frankrijk. 

Op dit moment is het waarschijnlijk dat er meer geïmporteerde gevallen in Europa zijn.

'Op dit moment is het waarschijnlijk dat er meer geïmporteerde gevallen in Europa zullen zijn', klonk het. Het EU-agentschap verzekert echter dat de lidstaten de noodzakelijke capaciteit hebben om een bredere verspreiding van het virus te verhinderen en onder controle te houden.

Epicentrum

In het Verenigd Koninkrijk zijn gezondheidsdiensten op zoek naar zo'n 2.000 vliegtuigpassagiers die in de voorbije twee weken in het land zijn aangekomen vanuit China, en meer bepaald de stad Wuhan, het epicentrum van het virus. 

Buiten China is het virus ook al opgedoken in onder meer de Verenigde Staten, Thailand, Vietnam en Singapore. In Australië zijn zaterdag drie nieuwe gevallen bevestigd, in Japan staat de teller op drie. Alleen in China vielen al doden door de epidemie. De teller staat voorlopig op 41.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect