Lorin Parys test zijn gewicht in de N-VA

Lorin Parys (l.) stond als ondervoorzitter vooraan bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen. ©Photo News

Dat Lorin Parys kandidaat is om ondervoorzitter te blijven wordt bij de N-VA gezien als een slimme zet. Hij laat zich wegen door de partijraad, merkt een zwaargewicht op.

'Ik vind dat een ongelofelijk boeiende functie, dus ik zal me opnieuw kandidaat stellen.' Lorin Parys kondigde in De Zondag zijn kandidatuur als N-VA-ondervoorzitter aan, een functie die hij sinds eind 2018 bekleedde. Als ondervoorzitter stond hij dicht bij voorzitter Bart De Wever en de rest van de partijtop.

Parys schuift zichzelf naar voren als de belichaming van de 'warme' N-VA, een aspect dat er volgens hem nog te weinig uitkomt. Hij ziet zichzelf een belangrijke rol spelen in de strategie van De Wever om op de centrumkiezer te mikken.

Door zich opnieuw kandidaat te stellen laat hij zijn gewicht wegen door de partijraad, merkt een partijtopper op. Maar ook als hij het niet haalt, kan hij - bij een goed verkiezingsresultaat - aan de top van de partij blijven meedraaien. Het voorzitterschap van de Vlaamse fractie is ook een optie.

Vs. Francken?

Parys belandt mogelijk in een rechtstreeks duel met Theo Francken, die ook van Vlaams-Brabant is en van wie wordt verwacht dat hij zich kandidaat stelt. Francken ligt onder vuur in de zaak-Kucam. Hoewel De Wever hem afgelopen weekend in zijn nieuwjaarsspeech uit de wind zette, kan Franckens kandidatuur uitdraaien op een populariteitspoll in eigen rangen.

Valerie Van Peel, van wie wordt verwacht dat ze zich in de strijd gooit om een van de twee ondervoorzitters te worden, heeft een vergelijkbaar profiel als Parys. Haar handicap is dat ze uit het Antwerpse komt, waar al heel wat N-VA-zwaargewichten zitten. Ook van Anneleen Van Bossuyt, de nummer één in Gent, wordt verwacht dat ze haar kans waagt, al lijken haar kansen kleiner. De kandidaturen voor het ondervoorzitterschap moeten eind deze week binnen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud