Advertentie
Advertentie

Luxemburgse constructie kost Accent Jobs miljoenenschikking

©BELGA

De Belgische groep van uitzend- en selectiekantoren Accent Jobs for People heeft een miljoenenschikking getroffen voor een belastingconstructie die ze in Luxemburg had opgezet.

Het was niet de bedoeling dat iemand ooit te weten zou komen welke afspraak de Belgische groep van uitzend- en selectiekantoren Accent Jobs for People met de Luxemburgse fiscus mocht sluiten. Maar dat was buiten LuxLeaks gerekend, het internationale belastingschandaal waar De Tijd aan meewerkte.

Dankzij een gegevenslek bij het Luxemburgse kantoor van de adviseur PwC belandden in november 2014 meer dan 500 Luxemburgse belastingakkoorden op de straatstenen. Meer dan 70 journalisten in 26 landen onderzochten de akkoorden of ‘rulings’ in het Inter­nationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten ICIJ. Zo kwam ook de Luxemburgse deal met Accent Jobs aan het licht.

Accent Jobs-oprichtster Conny Vandendriessche. ©BELGA

We ontdekten dat de fiscus van Luxemburg op 13 mei 2009 zijn fiat gaf voor een belastingconstructie die Accent Jobs twee maanden eerder had opgestart. Daarvoor werd op 4 maart 2009 een Luxemburgse vennootschap, H.R.M. Software & IT, opgericht. Die was in handen van Accent-oprichters Philip Cracco en Conny Vandendriessche. Het opzet was zeer eenvoudig.

Officieel zou Accent zijn cruciale computersoftware in het Groothertogdom laten ontwikkelen. Alle buitenlandse dochters zouden dan royalty’s moeten betalen aan het Luxemburgse bedrijf voor het gebruik van die software. Dankzij het belastingakkoord in Luxemburg mocht 80 procent van die winst belastingvrij blijven. Zo vloeiden nog tot 2015 tientallen miljoenen naar de Luxemburgse vestiging. In 2015 kwam er nog 11 miljoen euro toe, waarop maar 643.000 euro belasting is betaald.

De vraag was of überhaupt iets werd ontwikkeld in Luxemburg of dat het vooral een fiscale schijnvertoning was, bedacht door Accents adviseur PwC. In 2013, toen Accent Jobs ook in ons land groen licht probeerde te krijgen voor de constructie, ging de Belgische rulingdienst niet akkoord. Er was ‘onvoldoende toelichting over enige substantie in Luxemburg’.

Huiszoekingen

Anderhalf jaar na onze LuxLeaks-onthulling liet het gerecht van West-Vlaanderen een reeks huiszoekingen uitvoeren. Behalve het hoofdkantoor van Accent in Roeselare kreeg onder meer het Luxemburgse kantoor van PwC politiespeurders over de vloer.

Accent Jobs-oprichter Philip Cracco. ©Dieter Telemans

Nog geen jaar na de huiszoekingen heeft Accent Jobs ingestemd met het betalen van een schikking met het parket van West-Vlaanderen om de strafvervolging af te kopen. ‘Het opsporingsonderzoek naar de groep Accent werd beëindigd door een minnelijke schikking te betalen van 60 procent van de ontdoken belastingen. Dat gebeurde nadat alle fiscale inbreuken, die het voorwerp uitmaakten van het onderzoek en bekend waren geraakt door Lux­Leaks, volledig waren rechtgezet bij de fiscale administratie’, bevestigt parketwoordvoerster Karlien Ververken.

Het totale bedrag om de zaak te schikken met de fiscus en het gerecht zou meer dan 20 miljoen euro bedragen. Dat wordt verdeeld over alle betrokken partijen. Het gaat om Accent, zijn oprichters Vandendriessche en Cracco - die in 2014 zijn aandelen verkocht - de adviseur PwC én de investeringsmaatschappij Gimv, dat deels in handen is van de Vlaamse participatiemaatschappij. Gimv verkocht in 2012 zijn Accent-aandelen aan het Franse investeringsfonds Naxicap.

De beste oplossing

‘Dat was voor ons de beste oplossing’, reageert Accent-woordvoerder Lieven Van Nieuwenhuyze. ‘We hadden voor de lange weg kunnen kiezen, een procedureslag. Ik denk dat we best wel een verhaal hadden, maar met het oog op onze toekomst en groei zou dat ons te veel hebben vertraagd. We hebben voor een snelle afhandeling gekozen. Maar over het akkoord zeggen we niets. We waren schriftelijk overeengekomen met de fiscus dat niet zou worden gecommuniceerd over de inhoud van het akkoord. Niemand mocht iets lekken.’

House of HR, de groep boven Accent, is naar eigen zeggen in België de grootste speler in de sector na Randstad. Via een heleboel overnames timmert de groep ook aan haar Europese groei. De omzet bedroeg vorig jaar 1,2 miljard euro. Accent was als grootste dochterbedrijf van de groep, goed voor meer dan een derde van de omzet. Met een Franse investeerder die zijn aandelen mogelijk wil verkopen en bankiers die vooral zekerheid willen, was het afkopen van de strafzaak nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud