Machinistenbond ontkent plan zaterdagstakingen

©Photo News

Na donderdag is de stakingsdrift bij ASTB niet geluwd. Een deel van de Belgische machinistenvakbond wil dat de treinbestuurders komende zomer elke zaterdag staken, maar daarover is geen akkoord, zegt de woordvoerder.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) ontkent dat het in de zomer elke zaterdag wil staken. In Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg had ASTB-vertegenwoordiger Robby Brondel immers gezegd dat er een plan op tafel ligt om elke zaterdag te staken in juli en augustus.

'Het idee van zaterdagstakingen is geopperd als manier om de werkende mensen niet te hinderen. Machinisten kunnen dan ook een extra dag thuisblijven tijdens het weekend.'
Marcos Reynhout
Vice-voorzitter ASTB

'De enige actie die nu gepland is, is opnieuw aanknopen met de dialoog met de NMBS', tempert woordvoerder Olivier Jardez. Vakbondsleden hadden volgens hem inderdaad het voorstel geopperd voor de zaterdagstakingen in de zomermaanden, 'maar hierover was er nooit een akkoord'. Na de staking van gisteren/donderdag, wacht het ASTB op een signaal van de NMBS-top om een dialoog te voeren die een akkoord moet opleveren.

Werkende mensen niet hinderen

'We willen nu eerst het contact met de directie herstellen en rond de tafel zitten', bevestigt ook Marcos Reynhout, vice-voorzitter en verantwoordelijke voor Vlaanderen bij ASTB. 

15 miljoen
Toegeven aan het ASTB kost de NMBS 15 miljoen euro per jaar volgens de directie.

'Het idee van zaterdagstakingen is op vergaderingen gevallen, als manier om de werkende mensen niet te hinderen met onze acties. Bovendien zouden sommige machinisten dan een extra dag thuis kunnen blijven tijdens het weekend', zegt Reynhout. 'We gaan nu eerst inzetten op overleg, maar als de directie geen toegevingen doet is niet uitgesloten dat we alsnog overgaan tot het drastische middel van wekelijkse stakingen. Zonder toegevingen zal de wrevel blijven.'

Het ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders. Ze vragen met hun actie een herziening van de premieberekening en een aanpassing van de barema's na twaalf jaar anciënniteit, in plaats van achttien jaar. De NMBS-directie liet al meermaals verstaan geen oor te hebben naar de 'onrealistische eisen' van de niet-erkende machinistenbond die het bedrijf 15 miljoen euro per jaar zouden kosten.

Limburg

'Ik heb als lid van de ACOD gemerkt dat al dat praten niets uithaalt', aldus Robby Blondel, de Limburgse kopman van de ASTB vrijdag aan Het Belang van Limburg, 'We hebben een plan klaar om elke zaterdag te staken in juli en augustus en over twee weken volgt mogelijk een nieuwe staking van de treinbestuurders.'

'De bestuurders zijn het beu dat ze onvoldoende vergoed worden voor een job die heel veel verantwoordelijkheid vergt. Als je bijvoorbeeld niet eens vakantie kan krijgen als je kind verjaart, creëer je natuurlijk spanningen', aldus Bondel.

Donderdag reed in België ongeveer een op de drie treinen niet door een staking waartoe de ASTB had opgeroepen. 1.088 treinen werden volledig afgeschaft, 173 gedeeltelijk en nog eens 800 treinen hadden samen een vertraging van 8.000 minuten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud