Macron drukt Franse pensioenhervorming door

De Franse president Emmanuel Macron wil de pensioenleeftijd verhogen naar 64 jaar. ©AFP

President Macron houdt voet bij stuk in de discussie rond de Franse pensioenhervorming, zo stelt hij in zijn eindejaarspeech. Er wordt al wekenlang betoogd tegen de plannen om de pensioenleeftijd te verhogen.

De hervorming van de pensioenen komt er, verzekert Emmanuel Macron. De Franse president laat zich niet afschrikken door de hevige protesten in het land. Wel stelde Macron dat bij de hervorming rekening zou worden gehouden met de situatie van de zware beroepen. Voor die groep zou een mogelijkheid komen om vervroegd met pensioen te gaan. Macron deed de uitspraken tijdens zijn eindejaarspeech.

De overheid wil de pensioengerechtigde leeftijd verhogen naar 64 jaar vanaf 2027.

In het land wordt al weken betoogd en gestaakt tegen de pensioenhervorming van de regering, waardoor het openbaar vervoer al weken plat ligt. De overheid wil de pensioengerechtigde leeftijd verhogen naar 64 jaar vanaf 2027. Wie langer werkt dan dat wordt beloond, wie ervoor met pensioen gaat, krijgt een lagere uitkering.

Macron hoopt dat er snel een akkoord gevonden kan worden. ‘Ik besef dat de genomen beslissingen bedenkingen en angst kunnen opwekken’, zei de president. ‘Maar moet dat ons weerhouden van verandering? Nee. Dat zou degene die in het huidige systeem zijn vergeten, nog harder treffen. Het zou verraad zijn van onze kinderen en de kinderen van onze kinderen, die zullen moeten opdraaien omdat wij onze plicht niet nakomen. Net daarom moet en zal deze hervorming worden volbracht.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud