Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Mag u nog eieren eten?

België onderzoekt 57 bedrijven op mogelijke besmetting met fipronil. ©EPA

Waar komt het fipronilschandaal vandaan en welke proporties neemt het aan?

1. Hoe kwam het schandaal aan het licht?

Het schandaal kwam eerst in ons land aan de oppervlakte. Het voedselagentschap FAVV kreeg begin juni van een bedrijf uit Sint-Niklaas de melding dat het bij een eigen analyse fipronil, een insecticide dat verboden is in de pluimveeteelt, had gevonden in zijn eieren.

Meteen na die melding startte het FAVV een onderzoek. Op 20 juli lichtte het voedselagentschap de buurlanden in over de mogelijke aanwezigheid van het product. Zo ging de bal ook in Nederland aan het rollen, waar de besmetting veel ernstiger bleek.

2. Waar ligt de oorsprong van de vervuiling?

Alle bedrijven waar fipronil werd teruggevonden, hadden een antiluizenbehandeling gekregen van het Nederlandse bedrijf Chickfriend. Dat bedrijf, in handen van twee jonge ondernemers van 24 en 31, maakte grote sier met een ‘wondermiddel' tegen de bloedluis, een gesel voor kippenkwekers.

Behandelingen door Chickfriend waren erg populair: bloedluizen bleven zes maanden lang weg in plaats van de gebruikelijke drie maanden. En na de behandeling roken 'de stallen zo fris naar eucalyptus en menthol', tekende het Nederlandse Algemeen Dagblad op.

3. Wat is fipronil precies?

Het is een giftig middel dat luizen te lijf gaat. Het mag gebruikt worden bij honden en katten, maar niet bij pluimveeteelt. Als het terechtkomt in eieren, kunnen ze na consumptie lichte nier-, lever- en schildklierschade aanrichten bij mensen.

 

Maar de echte oorsprong ligt in ons land. Chickfriend had zijn wondermiddel met fipronil gekocht bij Patrick R., de ondernemer achter Poultry-Vision uit Weelde, dat fipronil zou hebben ingekocht bij Farmavet, een Roemeense mega-apotheek voor dierenkwekers en toeleveranciers aan de dierensector.

Naar Chickfriend en Poultry-Vision loopt een gerechtelijk onderzoek.

4. Hoeveel bedrijven zijn getroffen?

België onderzoekt 57 bedrijven op mogelijke besmetting met fipronil. Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met ChickFriend. Het gaat om een kwart van de pluimveesector, België telt 210 legkipboerderijen. De economische schade zal dus aanzienlijk zijn. In Nederland gaf het voedselagentschap NVWA een lijst vrij van 138 pluimveebedrijven die aantoonbaar besmet zijn met fipronil.

5. Valt het FAVV iets te verwijten?

Het voedselagentschap kreeg de voorbije dagen kritiek omdat het al sinds juni op de hoogte bleek van het schandaal en niet communiceerde. In de tussentijd heeft het FAVV wel in stilte de bedrijven geblokkeerd die het middel gebruikt konden hebben. Bepaalde loten eieren werden ook preventief uit de rekken gehaald, onder meer bij Colruyt, Delhaize, Carrefour, Albert Heijn, Lidl en Aldi.

De nieuwe federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zei maandagochtend aan de RTBF dat hij een 'gedetailleerd rapport' heeft gevraagd over wat het agentschap sinds het begin van de affaire allemaal heeft ondernomen. Dat rapport moet 'snel' overhandigd worden, zegt hij. 'De consumentenbescherming moet voorrang krijgen.' 

6. Loopt uw gezondheid gevaar?

In België is tot nog toe geen gevaar voor de volksgezondheid omdat de in ons land aangetroffen fipronildossisen minstens tien keer lager liggen dan 0,72 milligram per kilo, de Europese norm. Eieren die al zijn verkocht, werden om die reden niet teruggeroepen. 

Volgens toxicoloog Jan Tytgat kan iemand van 70 kilo per 24 uur zo'n vijftien eieren van 60 gram eten met de in België teruggevonden fipronilconcentraties, zonder dat dat enig gevaar voor de gezondheid met zich meebrengt. Voor een kind van 23 kilo gaat het nog steeds over vijf eieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud