Magnette wil opdracht stopzetten, koning houdt consultaties

©Photo News

Nadat informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag heeft uitgebracht van zijn informatieronde, houdt die een consultatieronde over hoe het verder moet.

PS-voorzitter Paul Magnette heeft koning Filip gevraagd om van zijn opdracht als informateur te worden ontheven. De koning houdt zijn antwoord in beraad en kondigt consultaties aan, meldt het Paleis maandag na afloop van de audiëntie waarop Magnette zijn eindverslag uitbracht.

Nadat pogingen van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) om de N-VA en de PS dichter bij elkaar te brengen waren mislukt, stelde koning Filip Magnette op 5 november aan tot informateur. Hij probeerde een paars-groene regering op de been te brengen van socialisten, liberalen en groenen. 

Vorige week leek er even een doorbraak te zijn richting paars-groen, maar door het interne verzet bij Open VLD en de krappe meerderheid lukte het Magnette niet om echte regeringsonderhandelingen te forceren. Paars-groen beschikt over slechts 76 van de 150 Kamerzetels en slechts een derde van de Vlaamse zetels.

CD&V wil nog niet depanneren

Toen de kersverse MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez afgelopen weekend verklaarde dat paars-groen te krap is en hij er CD&V graag bij wil, was duidelijk dat paars-groen op dit moment niet levensvatbaar is. CD&V wil voor het ogenblik nog niet depanneren, want de partij vindt dat Magnette hen negeerde.

Bovendien hebben de christendemocraten inhoudelijke bezwaren bij de nota-Magnette. Ook willen ze dat de N-VA aan zet komt om de kansen van een paars-gele regering met de Vlaams-nationalisten en de PS af te toetsen. 

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten was een voorstander van paars-groen, maar het is haar afgelopen weekend duidelijk geworden dat die constellatie momenteel geen kans maakt. Bij Open VLD was maandagochtend te horen dat het werk van Magnette 'niet voldoende' was. 

Koning Filip ziet om half vijf MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Om kwart na vijf zit hij samen met Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Dinsdag volgen allicht de andere partijvoorzitters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud