Advertentie

Mahdi: 'België heeft nood aan selectieve economische migratie'

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wil werk maken van een 'doordacht beleid voor economische migratie'. ©BELGA

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is vastbesloten werk te maken van een 'doordacht beleid voor legale economische migratie'. Via een systeem van 'circulaire migratie' wil hij de Belgische arbeidsmarkt versterken zonder die in het land van herkomst te verzwakken.

Sammy Mahdi is vast van plan het Belgische migratiebeleid op een andere leest schoeien. 'We stellen vandaag vast dat de migratie slecht georganiseerd is. 150.000 mensen verblijven illegaal in België. Twee derde van de mensen die een waanzinnige tocht ondernemen om bij ons asiel aan te vragen krijgen nul op het rekest. Slechts 20 procent van de mensen die het bevel krijgen ons land te verlaten, doet dat. En we hebben geen doordacht beleid voor legale economische migratie. Wat zegt dat over ons migratiebeleid? Dat het werk niet goed gedaan is', zegt de federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie in een interview met L'Echo.

Hoe meer de Belgische bevolking veroudert, hoe vaker de vraag rijst hoe groot de nood aan migranten is om de actieve bevolking op peil te houden. 'Veroudering of niet, we hebben altijd nood aan legale economische migratie', zegt de CD&V'er.

De uitdaging bestaat er volgens hem in de Belgische arbeidsmarkt te versterken zonder de arbeidsmarkt in het land van herkomst te verzwakken. 'Daarom proberen we systemen van circulaire migratie te ontwikkelen. Mensen kunnen hier hun studies afronden of hier vier of vijf jaar komen werken om daarna naar hun land van herkomst terug te keren.'

Buitenlandse studenten

Volgens Mahdi kan het unieke digitaal loket een belangrijke rol vervullen. 'Vandaag sleept een aanvraag voor een buitenlandse werknemer weken aan. In concurrentiële sectoren vormt dat een probleem. Als een bio-ingenieur in België maanden moet wachten terwijl het in Nederland in enkele dagen geregeld is, gaat hij naar Nederland. Het digitale platform gaat de procedure in ons land ook versnellen.'

Daarom proberen we systemen van circulaire migratie te ontwikkelen. Mensen kunnen hier hun studies afronden of hier vier of vijf jaar komen werken om daarna naar hun land van herkomst terug te keren.
Sammy Mahdi
Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Ook voor buitenlandse studenten wil de staatssecretaris zaken veranderen. 'Op de dag dat hij zijn diploma haalt, krijgt zo'n student vandaag van de staatssecretaris voor Migratie het bevel het grondgebied te verlaten, tenzij hij dezelfde dag nog een job vindt. Dat is totaal belachelijk. Zo gaan kansen verloren.'

Mahdi is dan ook blij dat de bevoegde Kamercommissie groen licht gegeven heeft voor een hervorming. Daardoor krijgt de buitenlandse student een jaar om in België een job te vinden.

Mensen zonder papieren

Tegenover de honderden mensen zonder papieren die sinds 23 mei in hongerstaking zijn in Brussel, houdt de staatssecretaris het been stijf. Van een collectieve regularisatie kan voor hem geen sprake zijn.

Vrijdag voerde de PS de druk op om een oplossing te zoeken voor die mensen. De socialisten dringen aan op een spoedzitting van de interministeriële conferentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud