Advertentie

Mahdi wil Europese grenswacht Frontex inzetten op Noordzee

Migranten en vluchtelingen op weg naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Noord-Frankrijk. ©AFP

Frankrijk en België willen de Europese grenswacht Frontex inschakelen om boten op te sporen die willen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk.

Sinds begin 2021 hebben al 22.000 mensen geprobeerd de oversteek te maken via de Belgische en de Franse kust naar het VK. De situatie loopt zo uit de hand dat de sportwinkelketen Decathlon vorige week de verkoop van kajaks stopzette in de vestigingen in Calais en Duinkerke.

Frontex helpt in het zuiden en het oosten van Europa maar moet dat ook in het noorden doen.
Sammy Mahdi (CD&V)
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie

België en Frankrijk pleiten er nu samen voor dat Frontex actief zou worden op de Noordzee. 'Frontex helpt in het zuiden en het oosten van Europa, maar zou dat ook in het noorden moeten doen', klinkt het bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

'Detectie van bootjes'

Mahdi had maandag een overleg met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, waar de kwestie besproken werd. Concreet gaan de twee aankloppen bij Frontex voor ondersteuning bij 'detectie van bootjes, transmigranten op zee en observatie van het Kanaal'. Op die manier willen ze de oversteek tegengaan, rampen vermijden en transmigratie proberen in te perken.

Als Frontex op hun vraag ingaat, zou het de eerste keer zijn dat de Europese grenswacht de uitgaande stromen tegengaat in plaats van de buitengrenzen te bewaken tegen externe dreigingen.

Het zou de eerste keer zijn dat de Europese grenswacht Frontex de uitgaande stromen tegengaat.

Nu er meer verscherpt toezicht komt op vrachtwagens wagen almaar meer migranten en vluchtelingen de oversteek via de gevaarlijke zeeroute. Vorige week sloot het parket van West-Vlaanderen niet uit dat lichamen voor de Belgische kust aanspoelen.

'Het wordt almaar erger', zegt Mahdi. 'De situatie is penibel voor de transmigranten, voor de mensen die in de buurt wonen en voor de politiediensten. Het verdienmodel van mensensmokkelaars mag niet lonen. Dan moet je dat een halt toeroepen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud