Advertentie

Makelaarsverbod bij spelersaankopen voetbalclubs

Voetbalmakelaar Mogi Bayat (met de grijze sjaal) in de tribune tijdens een Pro League-wedstrijd. ©Photo News

De koepel van profclubs is klaar met ingrijpende nieuwe regels om de almacht van makelaars in het voetbal te breken. Dat blijkt uit een voorstel dat De Tijd kon inkijken.

Belgische voetbalclubs mogen alleen nog een beroep doen op makelaars bij de verkoop van spelers, niet langer bij inkomende transfers. Dat is een van de opvallendste nieuwe regels die de Pro League, de koepel boven de 24 profclubs, voorstelt om de Belgische transfermarkt te hervormen. De topman van de Pro League, Pierre François, legt het plan op 6 mei voor aan de clubs. De Tijd kon het voorstel al inkijken.

Waar gaat het over?

Het topvoetbal beloofde schoon schip te maken na de commotie rond Operatie Zero. Dat gerechtelijke witwas- en corruptieoffensief heeft clubs, coaches en makelaars in het vizier. Mogi Bayat, een machtige makelaar die jaarlijks de hand had in tientallen transfers, verdween weken in de cel. Het voetbal moest een signaal geven, ook onder druk van de politiek, die ermee dreigt het royale fiscale en sociale gunstregime te knippen. De bedoeling was niet alleen illegale geldstromen droog te leggen, maar ook ervoor te zorgen dat minder geld wegvloeit uit het voetbal. Afgelopen jaar roomden makelaars 48,6 miljoen euro af bij clubs, 15 procent van alle transfersommen (317 miljoen).

Wat ligt op tafel?

Makelaars moeten kiezen: bij transfers mogen ze onderhandelen voor een speler, een verkopende of een kopende club. Niet meer voor verschillende betrokkenen. Vandaag is het gebruikelijk dat makelaars met verschillende petjes tot drie keer langs de kassa passeren.

Makelaars die voor spelers over een transfer onderhandelen, worden voortaan betaald door de speler. Nu is de praktijk dat clubs commissies betalen aan de makelaars.

Clubs mogen alleen nog met een makelaar samenwerken bij een verkoop, op voorwaarde dat de speler noch een ploegmaat bij hem onder contract ligt.

Clubs mogen alleen nog met een makelaar samenwerken bij een verkoop, op voorwaarde dat de speler noch een ploegmaat bij hem onder contract ligt. Bij spelersaankopen wordt de tussenkomst van een makelaar voor clubs zelfs helemaal verboden. Dat moet komaf maken met de omstreden praktijk van ‘huismakelaars’ zoals Bayat, die alle transfers afhandelen en oppermachtig zijn in clubs. Dat zet de deur open voor misbruik, zoals Operatie Zero aan het licht bracht.

In de plannen ontbreekt de invoering van maximumpercentages die makelaars kunnen afromen op transfersommen. Dat was lang een piste, maar die is verlaten om juridische redenen.

Hoe gaat het werken?

De draaischrijf van het nieuwe model wordt een clearinghouse, naar het voorbeeld van de financiële sector. Dat vehikel komt in handen van de Belgische voetbalbond en de Pro League. Die benoemen twee juristen en twee bedrijfsrevisoren, die controleren of alle betaalde sommen koosjer zijn.

Elke makelaar - binnen- of buitenlands - kan alleen nog zaken doen na verplichte registratie, erkenning en controle door het clearinghouse. Een makelaarslicentie is aan strikte criteria gebonden, zoals een gokverbod en een blanco strafblad.

0,25%
Vergoedingen
Het clearinghouse strijkt 0,25 procent op van alle makelaarsvergoedingen die doorgelicht worden.

Het clearinghouse wordt gefinancierd via een jaarlijkse toelage van 5.000 euro door elk van de 24 profclubs en de Vlaamse en de Waalse voetballiga’s. Makelaars die zich willen aansluiten, kan een bedrag tot 10.000 euro aangerekend worden.

Nog opvallend is dat het clearinghouse 0,25 procent zal afromen van alle transacties. Het zal alle details van transacties ook transparant publiceren.

Zijn er sancties op inbreuken?

Makelaars riskeren boetes tot 50.000 euro, schorsing of schrapping bij het clearinghouse. Dat komt neer op een beroepsverbod. Voor spelers zijn er boetes tot 10.000 euro en schorsing. Clubs riskeren tot 50.000 euro boete, tot 10 procent verlies van hun tv-geld, een transferverbod, puntenaftrek tot een volledige schrapping bij de voetbalbond.

Wordt dit goedgekeurd?

 Er zijn struikelblokken. Bij de clubs is te horen dat Pierre François soloslim speelt. De bedoeling was dat hij een voorstel zou uitwerken met twee experts, voor malig minister Melchior Wathelet en Wouter Lambrecht, advocaat bij FC Barcelona. Maar die zouden amper betrokken zijn.

Het makelaarsverbod bij spelersaankopen is voor velen imbuvable. ‘Stel dat het Nederlandse PSV en Anderlecht op dezelfde buitenlandse speler azen. Dan kan PSV zijn makelaar commissies op de transfer en het loon bieden, terwijl Anderlecht moet zeggen dat de speler hem moet betalen. Een concurrentiehandicap’, zegt een ingewijde. ‘Dat kan alleen werken als de wereldvoetbalbond FIFA op mondiaal niveau regels invoert.’

Ook de makelaarsfederatie BFFA vraagt een reset, met als belangrijkste eis dat het clearinghouse een onafhankelijke instelling moet zijn. ‘Dat de Pro League de controle overziet, zet de deur open voor belangenvermenging. Die link moet weg’, zegt een insider.

De nieuwe makelaarsregels zijn het eerste luik van een drietrapsraket. Pro League-voorzitter Marc Coucke schetste eerder dat hij tussen de 24 profclubs een akkoord wil over een reglementair kader voor makelaars. Daarna wordt overwogen de reglementering ook op te nemen in de licentievoorwaarden. Dat moet tot slot uitmonden in wetgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud