opmerkelijk

Marc Van Ranst provoceert aanhangers voortvluchtige militair in Telegram-groep

De Belgische viroloog Marc Van Ranst. ©Photo News

Marc Van Ranst dook deze week op in een Telegram-groep die de voortvluchtige militair Jürgen Conings steunt. Vanuit zijn schuiladres onder politiebewaking ging de viroloog de aanhangers virtueel uitdagen.

Dat Van Ranst in de nacht van dinsdag op woensdag zijn opwachting maakte in de meer dan 1.000 leden tellende Telegram-groep, wordt donderdag gemeld door de VRT. Het gaat om de groep 'Als 1 man achter Jürgen', die de voortvluchtige en gewapende militair Jürgen Conings steunt. Hij verdween meer dan een week geleden, nadat hij afscheidsbrieven had achtergelaten waarin hij 'de maatschappij onder het bewind van virologen' hekelde.

Wegens de bedreigingen van Conings aan het adres van Van Ranst - de militair zou ook twee uur op de uitkijk gestaan hebben aan zijn woning - leeft de viroloog al een dikke week ondergedoken en staat hij onder zware politiebeveiliging. Het is dan ook opmerkelijk dat Van Ranst met enkele weinig genuanceerde nachtelijke berichten opduikt in de steungroep voor de man die hem viseert. 'Ik dacht eens te komen kijken welke creativiteit hier opborrelt. Ik moet zeggen, ik ben teleurgesteld', schrijft hij.

Ik dacht eens te komen kijken welke creativiteit hier opborrelt. Ik moet zeggen, ik ben teleurgesteld.
Marc Van Ranst
Viroloog, op Telegram

Later passeren ook 'Veel schrijffouten!!' en 'Niveau nihil, maar ja, wat hadden we verwacht van een groepje terroristenondersteunders' (sic) nog de revue. De leden, in de war door het opduiken van Van Ranst, reageren met emoji's en verwensingen. De viroloog geeft in een reactie aan de openbare omroep VRT toe dat dit niet zijn beste zet was. 'Dat was niet slim', klinkt het kort.

Nederlandse groepering

Afgelopen dinsdag werd een gelijknamige steungroep voor Conings op Facebook offline gehaald door het socialemediaplatform, maar op Telegram kunnen de aanhangers van Conings nog altijd met elkaar in contact treden. De chatapplicatie staat bekend om haar versleutelde berichten en werpt zich op als een alternatief voor WhatsApp en Messenger, die eigendom zijn van Facebook.

Door op Twitter in de clinch te gaan met de aanvoerder van de coronasceptische groepering Viruswaarheid, groeit Van Ransts bekendheid bij onze noorderburen.

Niet alleen op Telegram gooide Van Ranst deze week de knuppel in het hoenderhok. Door op Twitter in de clinch te gaan met de aanvoerder van de coronasceptische groepering Viruswaarheid groeit zijn bekendheid bij onze noorderburen. Met alle gevolgen van dien. Maandagavond werd het DPG Media-gebouw in Antwerpen, waar de redacties van Het Laatste Nieuws, De Morgen en VTM Nieuws huizen, ontruimd na een dreigbrief van FreedomFighters The Netherlands. Die Nederlandse extreemrechtse groep was op zoek naar de schuilplaats van de viroloog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud