in memoriam

Mede-oprichter N-VA overleden

Eric Defoort, voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, zetelde namens de N-VA in de raad van bestuur van de VRT.

Historicus Eric Defoort is vrijdagnacht, na een slepende ziekte, overleden op 73-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn partij N-VA, waarvan hij bij de oprichting in 2001 een van de mede-oprichters was. Partijvoorzitter Bart De Wever roemt hem als 'een monument.'

Hoofdbibliothecaris

Defoort, die gold als een linkse Vlaams-nationalist, startte zijn loopbaan als leraar in Brussel en werd in 1968 bibliothecaris aan de Leuvense universiteit. In 1982 werd hij hoogleraar geschiedenis en hoofdbibliothecaris aan de voormalige Katholieke Universiteit Brussel.

Volksunie

Vanuit de Vlaamse Beweging en de Volksunie kwam Defoort begin jaren tachtig bij de SP terecht, om in de jaren negentig weer in Vlaamsgezinde kringen te belanden.

Defoort was de laatste ondervoorzitter van de Volksunie van 1998 tot 2001 en zat met onder meer Geert Bourgeois en Bart De Wever in de Oranjehofgroep, waaruit later de N-VA voortkwam.

Vlaamse Volksbeweging

In 2003 stopte Defoort legde hij zijn partijpolitieke functies neer en van 2007 tot 2009 was hij algemeen voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VBB). In 2010 werd hij voorzitter van de de Europese Vrije Alliantie, waarin regionalistische partijen samenwerken.

Defoort zetelde sinds 2000 ook in de raad van bestuur van de VRT namens de N-VA.

Ook stond hij mee aan de wieg van de Gravensteengroep, waarmee hij samen met andere intellectuelen en academici als Etienne Vermeersch en Bart Maddens een lans brak voor het confederaal model.

Francofiele Vlaams-nationalist

Partijvoorzitter Bart De Wever noemt Defoort 'een monument' en 'een vat vol schijnbare tegenstellingen': 'Als Vlaams-nationalist was hij een francofiel, en kon hij uit het hoofd hele alinea's van Franse auteurs citeren. Zijn intellectuele leefwereld bevond zich ten zuiden van Samber en Maas'.

Voor De Wever blijft een leegte achter in de partij: 'Eric heeft veel voor mij en voor de N-VA betekend.'

Linkervleugel

Defoort zat in het progressieve kamp, stelt de N-VA-voorzitter. 'In zijn flamingante engagement streefde hij meermaals een kruisbestuiving met progressief Vlaanderen na. Hij flirtte in de jaren tachtig met de SP, was betrokken bij het Sienjaal en werd lid van de Gravensteengroep. Dat hij als laatste ondervoorzitter van de Volksunie vrijwel onmiddellijk zijn steun uitsprak voor Geert Bourgeois en een van de dragende krachten van de embryonale N-VA werd, was voor velen dan ook een verrassing. Maar zijn Vlaamse overtuiging en zijn wantrouwen tegen politiek opportunisme primeerden.'

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts noemt hem een 'pionier, warme Vlaams-nationalist, gepassioneerd en eindeloos verteller'. Volgens federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken verliest Vlaanderen 'een linkse nationalist en een prachtige mens'.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts noemt hem een pionier en 'warme Vlaams-nationalist'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud