Advertentie
Advertentie

Meer file op gewest- dan op snelwegen

File op de snelwegen is (bijna) dagelijkse kost in België, maar op de gewestwegen is het niet beter gesteld. ©Photo News

De gewestwegen in ons land ont­snappen niet aan het fileleed. Tijdens de spitsuren staat er evenveel file als op de snelwegen, maar tijdens de daluren neemt de drukte er minder snel af.

Be-Mobile, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in verkeersdata, heeft de files op de gewestwegen in cijfers gevat. Daaruit blijkt dat vertragingen daar dagelijkse kost zijn schrijft De Standaard.

Op het onderliggende wegennet in Vlaanderen en Brussel, dat in totaal bijna 26.000 kilometer beslaat, staat er tijdens de piek van de ochtendspits 3.350 kilometer file. 's Avonds valt dat iets beter mee met 2.937 kilometer. Die files zijn daarmee vergelijkbaar met die op de snelwegen. Maar eens de spitsuren voorbij zijn, gaat het verkeer relatief vlot op de snelwegen. Op de gewestwegen blijft de drukte groter.

Uit de cijfers blijkt dat de verzadiging op de snelwegen, en dan vooral rond de grote steden, een duidelijk effect heeft op het omliggende wegennet. Het grootste probleempunt in Vlaanderen is de A12 tussen Boom en Wilrijk, waar het verkeer 92 procent van de tijd vertraagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud