Meerderheid verliest in nieuwe peiling

Premier Charles Michel (MR) wordt de op een na populairste politicus in Vlaanderen. ©BELGA

De Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V gaan er op achteruit in een nieuwe peiling van VTM en Het Laatste Nieuws. Opvallend: een jaar na zijn aantreden als premier springt Charles Michel over Bart De Wever. Hij is na Maggie De Block de populairste politicus in Vlaanderen.

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zouden de Vlaamse regeringspartijen samen acht zetels verliezen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van VTM en Het Laatste Nieuws. De N-VA zou vijf zetels verliezen, Open VLD 2 en MR 1. CD&V houdt als enige stand.

De N-VA blijft de grootste met 28,8 procent. Dat is een lichte stijging in vergelijking met de vorige bevraging (28,3 procent), maar nog steeds een daling met 3,6 procent in vergelijking met de verkiezingen van vorig jaar (32,4 procent).

Coalitiepartner CD&V springt van 15,8 naar 17,8 procent tegenover de vorige peiling, maar blijft nog net onder het verkiezingsresultaat. 

Open VLD ten slotte moet opnieuw inboeten en strandt op 12,5 procent, terwijl de liberalen bij de vorige peiling nog 14,0 procent en bij de verkiezingen nog 15,5 procent haalden.

In vergelijking met de laatste peiling moeten de linkse oppositiepartijen terrein prijsgeven, maar beide gaan er wel nog steeds lichtjes op vooruit tegenover de laatste verkiezingen. Vooral het Vlaams Belang profiteert van het verlies van de regeringspartijen en komt uit op 10,5 procent. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met het verkiezingsresultaat.

Populairste politici

Een jaar na zijn aantreden als premier lijkt Charles Michel (MR) steeds meer aan populariteit te winnen in Vlaanderen. De Franstalige liberaal  springt over N-VA-voorzitter Bart De Wever naar de tweede plaats.

Maggie De Block (Open VLD) blijft met een score van 65 procent de populairste politica van het land, maar met 61 procent komt Michel snel dichterbij. De eerste minister won zes procent sinds de vorige bevraging eind april. De Wever wordt met 56 procent terugverwezen naar de derde plaats in de ranking.

Opmerkelijk is dat Michel in Wallonië niet eens de top drie haalt. De Block blijft daar numero uno.

   .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud