Advertentie
Advertentie

'Mensen betalen geen 10.000 euro voor een trouwfeest dat maar tot 22 uur duurt'

©Photo News

Op 9 juni mag de huwelijkssector heropstarten, maar die is er niet gerust in. De beperkingen maken een bruiloft duurder en het dansverbod leidt tot annulaties, klinkt het. 'Waarom mag een festival met 66.000 dansende mensen wel?'

Net voor het begin van het hoogseizoen mogen koppels vanaf 9 juni opnieuw in het huwelijksbootje stappen en daarna een trouwfeest organiseren. Daarvoor gelden dezelfde regels als in de horeca: gasten moeten aan tafels van vier zitten en het feest moet eindigen om 22 uur (binnen) of 23.30 uur (buiten). Ook is er tot september een verbod op dansfeesten.

De bedrijven in de huwelijkssector vrezen geen wittebroodsweken tegemoet te gaan. Het regent de jongste tijd uitstellen en annulaties van bruiloften, klinkt het. De hoofdredenen? Het sluitingsuur en vooral het dansverbod. Voor vele koppels is dansen een essentieel onderdeel van hun feest.

Vervalt dansverbod?

'Mensen betalen geen 10.000 tot 15.000 euro om hun feest te laten duren tot 22 uur. De beslissing is snel gemaakt dan', zegt Francis Van den Broucke van restaurant en feestzalen Ter Mude in Knokke. Ook in de feestzaal Katelijnenhof in Roeselare zijn er annuleringen. 'Voor juni, juli en augustus heb ik twee feesten ingepland. Normaal heb ik er minstens een per maand', zegt uitbater Renaat Vermeersch.

Er heerst veel onvrede in de sector omdat het Overlegcomité begin mei besliste dat dansfeesten pas vanaf september mogen. 'Het valt moeilijk te begrijpen dat festivals met 66.000 mensen vanaf augustus toegelaten zijn, terwijl wij nu nog geen dansfeest op een trouw met 50 mensen buiten mogen organiseren', zegt Iris Decreus van House of Weddings. Dat is het grootste huwelijksplatform van België en brengt huwelijksleveranciers samen.

Mogelijk schaaft het Overlegcomité het dansverbod vrijdag bij. 'We weten dat het op de agenda van de regering staat', zegt Isabelle Ghosez van de overkoepelende beroepsfederatie van de huwelijkssector.

Personeelstekort

Ook als het dansverbod verdwijnt, zijn de bedrijven in de sector er niet gerust in. De regels jagen de kosten van een trouwerij de hoogte in, zeggen ze. Voor veel restaurants is de regel van tafels voor vier geen probleem, omdat ze meestal zo werken. Feestzalen hebben vooral grote tafels met acht of tien plaatsen.

Veel huwelijkszaken zijn verplicht om tafels van vier te huren. Anders kunnen ze niet openen.
Isabelle Ghosez
Overkoepelende beroepsfederatie van de huwelijkssector

'Veel huwelijkszaken zijn verplicht tafels van vier te huren. Anders kunnen ze niet openen', zegt Ghosez. Omdat alle gasten tijdens een receptie moeten zitten, hebben veel bedrijven ook extra stoelen en barkrukjes nodig. 'De kosten van tafels, stoelen en tenten bij slecht weer lopen snel op tot 5.000 à 10.000 euro per bedrijf', zegt Decreus.

Van de extra corona-uitgaven is de grootste dat we meer personeel moeten aannemen.
Gerbrecht Toorstoels
Antwerpse cateraar

Om alle gasten te kunnen bedienen aan tafels van vier is ook meer personeel nodig. 'De grootste corona-uitgave is dat we meer personeel moeten aannemen', zegt de Antwerpse cateraar Gerbrecht Toorstoels, die ook trouwfeesten verzorgt. Maar net zoals de horeca kampt de huwelijkssector met een groot personeelstekort. Door de lange sluiting van horeca- en huwelijkszaken beslisten velen in een andere sector te gaan werken. 'Wij dachten lang dat we deze zomer geen huwelijksfeesten gingen kunnen geven en plots kan dat wel. Het is moeilijk nu snel nieuwe mensen te vinden', zegt Van den Broucke van Ter Mude.

Worden de extra coronakosten doorgerekend aan de klant? Daar zijn meerdere huwelijksbedrijven niet voor gewonnen. 'Als we alle kosten doorrekenen, hebben we schrik dat we ze gaan verliezen. We bekijken met de klant wat mogelijk is', zegt Toorstoels. Dezelfde boodschap bij Hof ter Zielbeek in Puurs. 'Niemand kan hier iets aan doen, ook onze klanten niet', zegt Heidi Derienaecker.

Het personeelstekort beperkt zich niet tot het zaalpersoneel of koks. Ook heel wat limousinechauffeurs en dj's hielden ermee op. 'In die creatieve beroepen zullen zo'n drie op tien niet meer opstarten', zegt Decreus.

De essentie

  • Vanaf 9 juni mogen huwelijksfeesten opnieuw doorgaan. Buiten mag dat met een onbeperkt aantal gasten en binnen met 50 mensen.
  • De feesten moeten dezelfde regels volgen als de horeca: mensen mogen met maximaal vier aan tafel zitten en er gelden vervroegde sluitingsuren. Bedrijven in de huwelijkssector moeten daardoor investeren in extra personeel en de huur van tafels en stoelen, wat een feest duurder maakt.
  • Dansfeesten mogen pas in september, wat tot uitstel of annulaties van feesten leidt. De huwelijkssector hoopt dat het Overlegcomité vrijdag dat dansverbod aanpast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud