Advertentie

Michel: 'België deels verantwoordelijk voor Rwandese genocide'

Premier Charles Michel werd zaterdag bij zijn aankomst in Kigali begroet door Rwandees president Paul Kagame. ©BELGA

De Belgische premier Charles Michel is in de Rwandese hoofdstad Kigali voor de herdenking van de volkerenmoord in 1994 in het Afrikaanse land.

Michel erkende er in een toespraak dat België 'een deel van de verantwoordelijkheid' draagt voor de genocide van 1994 in het Afrikaanse land. Tijdens die volkerenmoord van 100 dagen tussen Hutu's en Tutsi's kwamen minstens 800.000 mensen om. 

'Absolute horror' en een 'verwerpelijke misdaad tegen de menselijkheid', aldus Michel. 'De genocide is ook de mislukking van de internationale gemeenschap, die de volkerenmoord niet heeft kunnen voorkomen, tegenhouden of beëindigen', zei Charles Michel in een speech tijdens de herdenking van de start van de genocide, nu 25 jaar geleden.

België is bereid een deel van de verantwoordelijkheid te aanvaarden in de geschiedenis.
Charles Michel
Premier

'En ik sta voor jullie in naam van een land dat bereid is zijn deel van de verantwoordelijkheid te aanvaarden in de geschiedenis.' Charles Michel hield zijn toespraak in aanwezigheid van onder meer de Rwandese president Paul Kagame en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, net als vertegenwoordigers van Afrikaanse landen en organisaties.

Hij trad met zijn uitspraak in de voetsporen van voormalig premier Guy Verhofstadt. Die had zich in april 2000, zes jaar na de volkerenmoord, in naam van België al verontschuldigd voor de gemaakte fouten. 'In naam van mijn land en mijn volk vraag ik u om vergiffenis', zo gaf de toenmalige eerste minister te kennen.

'De gehele internationale gemeenschap draagt een immense en zware verantwoordelijkheid. Een dramatische aaneenschakeling van nalatigheid, incompetentie, aarzeling, onverschilligheid en vergissingen hebben gezorgd voor verschrikkingen die niet onder woorden te brengen zijn. Ik neem hier de politieke en militaire verantwoordelijkheid op voor mijn land', aldus Verhofstadt.

De plechtigheden van zondag luiden in Rwanda een jaarlijkse rouwperiode van 100 dagen in, de duur van de genocide in het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud