Advertentie

'Mikken op vaccinatiegraad van meer dan 70 procent'

©Photo News

Met de vaccinatiecampagne blijft ons land mikken op een groepsimmuniteit van 'minstens 70 procent'. 'Maar de vaccinatiegraad moet hoger', zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.

Om terug te keren naar een normaal leven, rekenen de experts erop dat 70 procent van de burgers moeten gevaccineerd zijn. Sommige experts, zoals de Amerikaans professor epidemiologie Marc Lipsitch van de Universiteit Harvard trekken dat cijfer in twijfel. Hij noemt dat streven in De Standaard 'onnozel', omdat men er dan vanuit gaat dat de vaccins 100 procent beschermen tegen het vaccin. En dat is niet het geval.

Bovendien maken de varianten van het virus dat een groepsimmuniteit van 70 steeds onwaarschijnlijker wordt. Toch houden de Belgische experts vast aan dat streefcijfer. 'We hebben altijd gesproken over groepsimmuniteit als minimaal 70 procent van de bevolking is ingeënt', geeft Pierre Van Damme aan. '“Groepsimmuniteit is geen heiligmakend middel. Het is wel een goed middel om controle te krijgen over de transmissie. '

Maar intussen zijn er al drie verschillende varianten van het virus opgedoken. Dat heeft als gevolg dat meer mensen moeten ingeënt worden om die grens van minstens 70 procent te halen. 'We moeten qua vaccinatiegraad hoger mikken dan 70 procent, geeft Van Damme toe.

Dirk Ramaekers, die de taskforce vaccinatie leidt, is alvast opgetogen dat de vaccinatie onder het zorgpersoneel vlot verloopt en de meeste zorgverleners zich laten inenten. 'De meerderheid van onze ziekenhuizen hebben een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent gehaald. Dat zijn niet alleen zeer goede resultaten, maar de vaccinaties hebben ook impact.' De exacte cijfers worden komende week nog vrijgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud