Minister Maggie De Block wil apotheken beter spreiden

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open vld). ©Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat het overaanbod aan apotheken aanpakken. Door achterpoortjes kunnen de bestaande wettelijke quota voor apotheken in de praktijk worden omzeild, en daardoor is vooral in de steden een wildgroei ontstaan. De minister wil daarom de spreidingswet uit 1973 aanpassen, aldus de krant.

Dat schrijft Het Nieuwsblad woensdag. In België is er één apotheek per 2.150 inwoners. Enkel Griekenland heeft een nog groter aanbod, in Nederland daarentegen is er slechts één apotheek per 8.000 inwoners. Door het overaanbod zijn ook veel zaken niet rendabel, luidt het.

In de spreidingswet van 1973 staat dat er maar één apotheek per 2.000 inwoners mag zijn in kleine steden, in middelgrote steden is dat één per 2.500. Maar door aan te tonen dat je meer patiënten kan aantrekken, kan de wet worden omzeild.

De Block bekijkt nu samen met de apothekersbonden en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) hoe ze de wet kan verbeteren. Momenteel worden alle apotheken in België in kaart gebracht. Terwijl er in steden vaak een overaanbod is, kennen landelijke gebieden soms een tekort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud