Advertentie

Minister van Buitenlandse Zaken Goffin in januari naar Congo

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) brengt begin januari een bezoek aan Congo. ©BELGA

Voor het eerst sinds 2017 trekt een Belgische minister naar Congo. Na een dieptepunt onder president Joseph Kabila komen de Belgisch-Congolese relaties weer onder stoom.

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) brengt van 9 tot 11 januari een bezoek aan Congo. Het gaat om het eerste bezoek van een Belgische minister sinds november 2017. Toen huldigde Goffins voorganger Didier Reynders (MR) het nieuwe gebouw van de Belgische ambassade in Kinshasa in. Maar de relaties waren toen al zo verslechterd dat er geen officiële contacten waren.

Consulaat-generaal

Goffin zal in Congo onder meer het consulaat-generaal van Lubumbashi plechtig heropenen. Dat sloot in februari 2018 de deuren omdat toenmalig president Joseph Kabila zijn buik vol had van de kritische houding van de Belgische regering. Het was maar een van de voorbeelden die aantoonden dat de Belgisch-Congolese relaties onder Kabila een dieptepunt hadden bereikt.

Net als de rest van de internationale gemeenschap en de Congolese bevolking hoopt België dat Tshisekedi iets in beweging kan krijgen.

Met het aantreden van de nieuwe president Félix Tshisekedi in januari is een nieuwe dynamiek op gang gekomen. Congo heropende op 7 maart het Centre Européen des Visas (vroeger bekend als het Schengenhuis, red.) na een sluiting van meer dan een jaar. In september volgde een officieel staatsbezoek van Tshisekedi aan België, het eerste van een Congolees staatshoofd in twaalf jaar.

Ambassadeur

Sindsdien werden de ontwikkelingssamenwerking en de militaire samenwerking langzaamaan hervat. Tshisekedi beloofde dat Congo binnenkort weer een ambassadeur naar Brussel stuurt en dat ook het consulaat-generaal van Antwerpen weer opengaat. Ook de economische relaties worden hervat. Congolese diamanten gaan weer rechtstreeks naar Antwerpen en de drie regio’s plannen eind maart, begin april een handelsmissie naar Kinshasa.

België kiest zo voluit voor een positieve houding tegenover de nieuwe Congolese president. Die kwam aan de macht na een schimmige deal met Kabila, die nog steeds grote delen van het parlement en de nieuwe regering controleert. Maar net als de rest van de internationale gemeenschap en de Congolese bevolking hoopt ons land dat Tshisekedi toch iets in beweging kan krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud