Mobiliteitsbudget laat amper keuze voor wagen

©AUDI AG

Amper 4 procent van de automodellen voldoet aan de milieunormen.

Werknemers die hun bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget in combinatie met een goedkopere auto krijgen maar weinig keuzemogelijkheden. Amper 4 procent van de automodellen komt in aanmerking voor het mobiliteitsbudget. Dat berekende Renta, de federatie van leasingmaatschappijen, samen met de dataleverancier JATO.

Het mobiliteitsbudget moet normaal vanaf januari ingaan. Werknemers kunnen dan hun salariswagen inruilen voor een budget om te besteden aan duurzame vervoersalternatieven. Daarbij hoeft het niet alles of niets te zijn. Werknemers kunnen ook hun vervuilende wagen inruilen voor een goedkoper en milieuvriendelijk exemplaar. Het vrijgekomen budget mogen ze spenderen aan bijvoorbeeld een treinabonnement of een fiets.

Strenge milieunormen

Voor de nieuwe wagen gelden strenge milieunormen. De CO2-uitstoot mag maximaal 95 gram per kilometer bedragen. Van de net geen 6.000 modeltypes die in ons land worden aangeboden, voldoen maar 250 aan die vereiste. Het gaat om alle elektrische modellen, wagens op aardgas, een selectie hybrides en een beperkt aantal modellen op diesel of benzine.

Door de beperkte keuze verwachten we dat maar weinig mensen met een bedrijfswagen de stap naar het mobiliteitsbudget zetten.
Frank Van Gool
Directeur Renta

‘Door de beperkte keuzemogelijkheden verwachten we dat maar een klein deel van de gebruikers de stap naar een mobiliteitsbudget zet’, zegt Frank Van Gool, de directeur van de lobbyorganisatie Renta. ‘Het mobiliteitsbudget zal vooral interessant zijn voor werknemers die geen bedrijfswagen meer wensen en volledig overschakelen op alternatieven. Voor wie het mobiliteitsbudget wil combineren met een goedkopere wagen zijn de opties beperkt. Veel van de populairdere modellen zijn uitgesloten. Elektrische wagens kunnen wel, maar zijn vaak te duur om nog budget over te houden.’

Bij de benzinewagens voldoen maar enkele van de kleinere modellen aan de vereisten, zoals Volkswagen Up, Fiat 500 of Citroën C1. Bij de diesels behoort ook Ford Mondeo, Opel Corsa of de Mercedes B-klasse tot de mogelijkheden.

Sisser

Het mobiliteitsbudget komt er nadat de regering eerder dit jaar de cashforcarregeling heeft ingevoerd. Daarbij doet een werknemer volledig afstand van zijn auto in ruil voor een cashvergoeding. De invoering liep op een sisser af, met maar een handvol intekenaars in de eerste maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud