Multinationals betalen belastingvoordelen terug

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. ©BELGAIMAGE

Zesendertig multinationals hebben ruim 800 miljoen euro aan belastingkortingen waar de Europese Commissie een streep door trok terugbetaald aan de Belgische fiscus.

Het overgrote deel van de voordelen die de fiscus de voorbije jaren gaf via de zogenaamde excess profit rulings staat weer op de rekening van de Belgische schatkist. Meer dan 830 miljoen euro van de 900 miljoen is gestort.

De Europese Commissie veroordeelde ons land twee jaar geleden omdat het multinationals jarenlang liet genieten van belastingvoordelen op overwinst, beter bekend als de excess profit rulings. Daardoor moesten ze geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst en alleen maar op de winst die uit Belgische activiteiten voortvloeide. Volgens de Commissie vertekenden die afspraken de eerlijke concurrentie tussen internationale bedrijven en ondernemingen die uitsluitend binnen de Belgische landgrenzen werken.

De federale regering heeft geen probleem met de beslissing op zich, maar vindt het niet kunnen dat de Commissie België dwingt ook fiscale voordelen van de voorbije jaren terug te vorderen. Volgens de regering-Michel zou de beslissing wegens de rechtszekerheid alleen voor de toekomst mogen gelden.

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) spande daarom in beroep een kort geding aan tegen de beslissing van de Europese Commissie, maar dat werd verworpen. Wel loopt er nog een beroepsprocedure, waarvoor de minister in de herfst van dit jaar een uitspraak verwacht.

In afwachting van die uitspraak blijkt dat de meeste bedrijven ondertussen wel al betaald hebben, meldt de nieuwssite Apache. De FOD Financiën bevestigt het bericht. 'België heeft het overgrote deel van de illegale staatssteun gerecupereerd', zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. 'We werken constructief samen met de Belgische autoriteiten om het volledige bedrag zo snel mogelijk te innen.'

Als de Belgische regering eind dit jaar de procedure in beroep zou winnen, moet de fiscus de voordelen alsnog terugstorten aan de multinationals in kwestie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud