N-VA wil verplichte sluitingsdag winkels afschaffen

Shoppers op de Meir in Antwerpen. ©Photo News

De partij wil winkels ook de mogelijkheid geven om tot 21 uur open te zijn, schrijft De Zondag.

Vandaag kunnen winkels, niet gelegen in een toeristisch centrum, open zijn van 5 uur tot 20 uur. Op vrijdag en op werkdagen voor een feestdag kan dat tot 21 uur. De N-VA, die federaal in de oppositie zit, wil van die uitzondering de regel maken. De partij wil ook af van de verplichte sluitingsdag. De wijziging moet de handelaars meer vrijheid geven en de klanten makkelijker hun werk en gezin laten combineren.

Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt.
Valerie Van Peel (N-VA)

'Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt', zegt Kamerlid Valerie Van Peel, die samen met partijgenoot Werner Janssen een wetsvoorstel over de openingsuren indiende. 'Door winkels langer open te houden blijft meer tijd over om door te brengen met de kinderen.'

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft grondige twijfels over het voorstel van N-VA. Het vreest voor hogere personeelskosten, terwijl het betwijfelt of de omzet van handelaars zou stijgen. De aangehaalde voordelen voor de handelaar zijn ook 'zeer kort door de bocht' en 'zullen vooral heel wat personeelsproblemen creëren'.

Met een krappe arbeidsmarkt zou het voor de handelaars geen evidentie zijn personeel te vinden voor de atypische openingsuren. 'We hebben lang gevochten om onze handelaars de nodige verplichte rust te geven. We zullen die niet zomaar uit handen geven', zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in een persbericht. 

Ook de werkgeversorganisatie Unizo wil niets van het voorstel weten, liet topman Danny Van Assche duidelijk blijken op Twitter. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud