Advertentie

Nederland draaischijf voor sociale dumping in België

Philippe De Backer, staatssecretaris voor sociale fraude ©BELGA

De meeste ‘detacheringen’ van werknemers naar ons land gebeuren vanuit Nederland, zo merkt staatssecretaris De Backer op. ‘We willen nagaan of er geen sociale dumpingconstructies vanuit Nederland worden opgezet’, zegt zijn woordvoerster.

De staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) kent als gewezen Europees parlementslid het probleem van sociale dumping goed. Daarbij worden vaak malafide constructies rond detachering van werknemers of (schijn)zelfstandigen opgezet. En België is, na Luxemburg, het land met het hoogste aandeel inkomende detacheringen, namelijk 3,6 procent van de beroepsbevolking tegenover 0,7 procent gemiddeld in Europa’, zo merkt De Backer op in zijn beleidsverklaring die vandaag in het parlement wordt besproken.

De Backer heeft in zijn beleidsverklaring een lijstje opgesteld van de top 10 van landen van waaruit werknemers naar ons land worden gedetacheerd. Opmerkelijk is dat dat vooral gebeurt vanuit Nederland, van waaruit meer dan 25 procent van de bijna 191.000 detacheringen naar ons land gebeuren. Op de tweede plaats komt Polen met 20.219 werknemers, maar dan volgen weer Duitsland, Frankrijk en Portugal. Pas daarna volgen Roemenië, Slovenië, Slowakije en Bulgarije.

Het vermoeden is dat Polen, Roemenen en andere Oost-Europese werknemers vanuit Nederland naar ons land worden gedetacheerd, zonder de loon- en arbeidsvoorwaarden te respecteren. Vandaar dat het volgens De Backer belangrijk is dat er voort ingezet wordt op Beneluxacties tegen malafide sociale dumpingpraktijken. De staatssecretaris wil voorts rechtstreeks met landen zoals Roemenië, Bulgarije, Polen en Slowakije afspraken maken over een samenwerking tussen de inspectiediensten, zodat bij detacheringen beter kan worden nagegaan of de loon- en arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd.

De Backer wil ook met meer risicofactoren tot afspraken komen in de strijd tegen sociale dumping. Met de transportsector is er al een akkoord, net zoals met de taxi- en horecasector. Met de vleesverwerkend industrie is al een aanwezigheidsregistratie op maat uitgewerkt, om een halt toe te roepen aan frauduleuze systemen van onderaanneming. In de komende weken wil hij nog protocols afsluiten met de verhuis- en bewakingssector. En er lopen gesprekken met de schoonmaak-, elektrotechnische en garagesector. De Backere wil ook een overleg opstarten met de land- en tuinbouwsector. En ook met de OCMW’s uit de centrumsteden wil hij samenwerken, zodat die kunnen helpen in de strijd tegen sociale fraude.

De strijd tegen sociale dumping is belangrijke om de werkgelegenheid in de ‘risicosectoren’ te kunnen behouden. In de bouw is het aantal arbeidsplaatsen gedaald van 163.689 in 2011 naar 145.120 in 2015. Maar ook de transportsector (79.208 jobs), de voedingsindustrie (59.716 banen), de horeca (125.621 banen), de schoonmaak (43.918 banen) de elektrosector (49.028 banen) en de land- en tuinbouw (30.346 banen) staan onder druk, omdat er malafide praktijken zijn met werknemers en schijnzelfstandigen die vanuit Oost- en Zuid-Europese lidstaten worden gedetacheerd, zonder dat een correct loon krijgen en vaak ook geen sociale bijdragen in het land van herkomst betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud