Advertentie

Nederland herhaalt: 'Overname PostNL blijft ongewenst'

Nederlands minister van Economische Zaken Henk Kamp. ©ANP

Minister van Post Alexander De Croo probeerde woensdag bij zijn Nederlandse collega Henk Kamp de bezorgdheden over een overname van PostNL door Bpost weg te masseren. Maar Kamp zei na het gesprek dat zo'n deal 'ongewenst blijft'.

Op zondag 6 november zei Bpost dat zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL wilde kopen voor 2,5 miljard euro. Alexander De Croo, minister van Post, zei toen dat dat in het nieuwe fusiebedrijf geen enkele beslissing zou passeren waar de Belgische staat het niet mee eens is

Die beslissing schoot in Nederland in het verkeerde keelgat. PostNL verwees er vorige week vrijdag zelf naar, toen het bedrijf het bod van Bpost naast zich neerlegde. Op uitnodiging van Nederlands minister van Economische Zaken Kamp mocht De Croo vandaag het een en ander verduidelijken. Kamp had zelf gezegd dat het 'niet logisch' zou zijn dat (het geprivatiseerde) PostNL deels in handen komt van een andere overheid. 

Vriendelijk voorstel

De Croo gaf volgens zijn kabinet vooral verduidelijking  over de wettelijke hervormingen die in ons land zijn doorgevoerd met betrekking tot de governancestandaarden van beursgenoteerde overheidsbedrijven. 'Het gesprek had niet de bedoeling om onderhandelingen te voeren over het vriendelijk voorstel van bpost.'

Het gesprek met Kamp was niet bedoeld om te onderhandelen over het voorstel van Bpost.
Alexander De Croo
Minister van Post

'Mogelijke onderhandelingen over dit voorstel moeten zonder politieke inmenging kunnen gevoerd worden tussen het management en de raad van bestuur van bpost enerzijds, en de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL anderzijds', klonk het nog. 

En: 'Een bedrijf als Bpost hanteert hierdoor marktconforme standaarden en neemt zelf zijn beslissingen, zonder inmenging van buitenaf. De operationele en strategische bedrijfsvoering over bijvoorbeeld arbeidsrelaties of investeringen zijn volledig in handen van het management en de raad van bestuur, de overheid komt hierin niet tussen'.

Verkiezingen

De Croo hoopt met die expliciete boodschap een deel van de bezorgdheid in Nederland over overname van PostNL weg te nemen. Al wordt de lapsus van De Croo daar vooral als schaamlapje gebruikt. In maart volgend jaar staan verkiezingen op het programma, en dan ligt het gevoelig om een postbedrijf te verkopen aan de zuiderburen. Ook al is dat postbedrijf dan al jaren compleet geprivatiseerd. 

Kamp herhaalde na zijn onderhoud met De Croo de boodschap waarmee hij dinsdag uit de Tweede Kamer was vertrokken: Nederland blijft gekant tegen een overname van PostNL door Bpost.

'Vanuit de optiek van de Nederlandse regering is het een stap terug als na een afgerond privatiseringsproces het voormalige Nederlandse staatsbedrijf overgenomen zou worden door een bedrijf waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van de Belgische staat.'

Bpost-topman Koen Van Gerven heeft zijn overnameplannen in elk geval niet opgeborgen. Hij erkende dinsdag op de beleggersdag in Antwerpen dat PostNL de deur hardhandig had dichtgeslagen maar volgens hem staat er nog een venster op een kier. 'Ik zoek nu een ladder om dat venster binnen te geraken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud