Niemand komt nog weg met onbetaalde boete

©BELGA

Dankzij een nieuw inningsprogramma bij de federale overheidsdienst Financiën zal niemand meer kunnen ontsnappen aan een onbetaalde boete. Ook wie nog oude openstaande boetes heeft, kan zich verwachten aan een deurwaarder.

Jarenlang konden Belgen erop speculeren dat ze een boete niet betaalden en dat niemand de betaling zou afdwingen. Zo zijn er alleen voor het jaar 2013 nog meer dan 111 miljoen euro aan niet-geïnde boetes. Maar vanaf morgen begint de federale overheidsdienst Financiën, die alle strafrechtelijke boetes - van verkeersovertredingen tot zware misdrijven - moet innen, met het uitvoeren van een nieuw inningsprogramma over heel België.

‘Het kan zijn dat mensen nu plots na jaren toch een deurwaarder aan de deur krijgen voor een oude boete. Maar dat zou hen niet mogen verwonderen. Ze weten dat ze hun boete nooit hebben betaald’, stelt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën.

Adyns geeft toe dat het jarenlang fout liep met de inning van de boetes, maar een proefproject in Gent heeft al bewezen dat het loont toch achter de onbetaalde boetes aan te gaan. In Gent zijn 12.704 onbetaalde boetes, waartoe mensen waren veroordeeld in de periode 2010-2014, doorgespeeld aan gerechtsdeurwaarders voor een ‘allerlaatste herinnering’. Die deurwaarders kostten Financiën zo’n 64.000 euro, maar van de 8,9 miljoen euro aan onbetaalde boetes is daarmee na al die jaren toch al 963.000 euro naar de schatkist gevloeid. De kosten-batenanalyse is dus ruimschoots positief.

Adyns ontkent eerdere berichten in de pers dat het proefproject in Gent was geflopt. ‘Mensen klaagden dat ze van niets wisten, maar als je ooit bent veroordeeld tot een boete en je betaalt niet, weet je dat er je nog iets boven het hoofd hangt.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud