Advertentie

Niemand vervolgd voor debacle Gemeentelijke Holding

©BELGA

De Brusselse raadkamer heeft vandaag het strafdossier over het debacle rond de Gemeentelijke Holding begraven. Dat vernam De Tijd. De raadkamer heeft iedereen buiten vervolging gesteld zoals de openbaar aanklager dat vroeg.

Al vijf jaar lang is de Gemeentelijke Holding in vereffening sinds haar ondergang eind 2011 door de val van Dexia, waarvan de Holding de grootste Belgische aandeelhouder was. Pas over een jaar zou de verkoop van alle activa rond zijn.

Maar de put bij de Gemeentelijke Holding, een investeringsvehikel van de lokale besturen, kostte de belastingbetaler ruim 1 miljard euro. De grootste schuldeiser is de staatsbank Belfius voor bijna 600 miljoen euro. De drie gewesten verloren samen ruim 400 miljoen aan het debacle.

Klacht Dedecker

Al meteen na het debacle eind 2011 dwong de politicus Jean-Marie Dedecker een gerechtelijk onderzoek af door een klacht 'met burgerlijke partijstelling' in te dienen. Dat deed hij in Brugge, maar de klacht belandde in Brussel waar de hoofdzetel van de Holding gevestigd was.

De speurders moesten onder meer onderzoeken of de gemeenten misleid zijn door de Gemeentelijke Holding toen ze nog meestapten in een kapitaalverhoging bij de Holding om een half miljard euro in Dexia te pompen.

De speurders moesten onder meer onderzoeken of de gemeenten misleid zijn door de Gemeentelijke Holding toen ze nog meestapten in een kapitaalverhoging bij de Holding om een half miljard euro in Dexia te pompen. Onderzoeksrechter Colette Callewaert kreeg de zaak. Het Brusselse parket deed wel bijkomende vorderingen om het onderzoek te stroomlijnen.

Al in mei 2013 maakte Dedecker zich zorgen over de trage gang van zaken in het dossier. Hij vroeg Callewaert bijkomende onderzoeksdaden uit te voeren. Wat met de financiële assistentie die de Gemeentelijke Holding van Belfius kreeg? En was het superdividend van 13 procent dat de Gemeentelijke Holding nog in 2009 beloofde wel realistisch?

Een half jaar later, in januari 2014, raakte bekend dat de onderzoeksrechter alsnog huiszoekingen had uitgevoerd bij hoofdrolspelers zoals Carlos Bourgeois, de CEO van de Holding. Er gebeurden ook nog verhoren en analyses van de gegevens.

Iedereen buiten vervolging

Nu, meer dan drie jaar later, heeft de Brusselse raadkamer besloten dat iedereen buiten vervolging is gesteld in het strafdossier.

Ondanks de bedenkingen die men kan hebben bij de manier waarop de Gemeentelijke Holding is gerund, zouden er geen strafbare feiten, zoals valsheid in geschrifte of bedrog, zijn gepleegd.

In november maakte De Tijd al bekend dat het Brusselse parket zijn eindvordering opgestuurd had naar de onderzoeksrechter en zelf niemand zou vervolgen. Ondanks de bedenkingen die men kan hebben bij de manier waarop de Gemeentelijke Holding is gerund, zouden er geen strafbare feiten, zoals valsheid in geschrifte of bedrog, zijn gepleegd. Daarvoor moet er bedrieglijk opzet in het spel zijn.

Al in juni 2013 lieten de vereffenaars van de Gemeentelijke Holding weten dat ze geen elementen hadden gevonden om zelf mee naar het gerecht te stappen. Dat stond toen al in een rapport dat de aandeelhouders hadden gevraagd tijdens de buitengewone algemene vergadering in december 2011.

In dat rapport waren de vereffenaars wel kritisch over de top van de Gemeentelijke Holding. 'Maar er is altijd duidelijk gecommuniceerd en niets verborgen gehouden', besloten de vereffenaars destijds al. Toch benadrukten ze dat het gerechtelijk onderzoek meer aan het licht kon brengen. Omdat tal van onderzoeksdaden, zoals het doorzoeken van de mailboxen van de bestuurders, alleen een bevoegdheid zijn van het gerecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud