Nieuw coronavaccin Novavax beschermt uitstekend tegen ziekte

©REUTERS

Een nieuw vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax legt uitstekende proefresultaten voor inzake bescherming tegen het coronavirus. Het bedrijf voert momenteel met Europa gesprekken over een contract om vaccins aan te kopen.

Novavax heeft resultaten van de derde studiefase van haar vaccin, dat bij 29.960 Amerikanen en Mexicanen is getest. Novavax meldt dat het kandidaat-vaccin 90 procent bescherming biedt tegen Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Nog volgens het bedrijf biedt het vaccin zelfs 100 procent bescherming na twee prikken tegen ernstige ziekte. Het komt erop neer dat het vaccin vermijdt dat mensen nog in het ziekenhuis worden opgenomen.

Ook bij de tot nu toe bekende varianten van het virus ziet de fabrikant goede resultaten. Het kandidaat-vaccin biedt met 93,2 procent ook goede bescherming tegen de coronavarianten, hoofdzakelijk de Britse variant. Tijdens de derde studiefase werd er voornamelijk op de Britse variant getest, omdat die op dat ogenblik het meest dominant was in Amerika en Mexico.

Europese markt

De kans is alvast groot dat Novavax ook in Europa beschikbaar zal worden gemaakt. De Europese Commissie voert op dit moment met Novavax gesprekken over een contract voor de aankoop van vaccins. Ook voor het Franse kandidaat-vaccin Valneva zijn de onderhandelingen over een contract bezig.

Het Novavax-vaccin moet wel eerst nog de goedkeuring krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Die heeft het dossier om het vaccin te beoordelen, en eventueel goed te keuren, in behandeling.

Dit kandidaat-vaccin behoort niet tot de mRNA-vaccins zoals Pfizer of Moderna of de vectorvaccins zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson.
Johan Neyts
Viroloog (KU Leuven)

CureVac op komst

Het ziet ernaar uit dat het Duitse kandidaat-vaccin CureVac dit najaar op de markt komt. Als het goedgekeurd is door de Europese waakhond EMA, zou België 2,9 miljoen CureVac-vaccins aankopen. Dat meldt de Belgische taskforce vaccinaties. Het Duitse vaccin zou dan - naast Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson& Johnson - het vijfde beschikbare vaccin in België worden. Net zoals Pfizer en Moderna is CureVac ook een mRNA-vaccin.

Opmerkelijk is dat Novavax opnieuw een heel ander type vaccin ontwikkeld heeft dan we tot nu kenden. 'Dit kandidaat-vaccin behoort niet tot de mRNA-vaccins zoals Pfizer of Moderna of de vectorvaccins zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson', zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven).

'Bij Pfizer en Moderna wordt in het lichaam een stof afgegeven die ervoor zorgt dat het lichaam spike-eiwitten aanmaakt. Die spike-eiwitten maken op hun beurt dan antistoffen aan tegen het coronavirus. Dat is ook zo bij de vectorvaccins AstraZeneca en Johnson & Johnson. Bij die vaccins gaat het om een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus dat een genetische code bevat. Die code geeft onze cellen ook de opdracht spike-eiwitten aan te maken.'

Bij het Novavax-vaccin werkt het anders. 'Bij dit kandidaat-vaccin is het spike-eiwit vooraf aangemaakt in het laboratorium en wordt die via het vaccins direct in ons lichaam ingespoten. 'Het lichaam moet dus zelf geen spike-eiwitten aanmaken', zegt Neyts. Het Franse Valneva-kandidaat-vaccin, waarover ook de Commissie onderhandelt over aankoop, behoort ook tot die 'nieuwe' groep vaccins.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud