Nieuw proces voor arts die euthanasie op Tine Nys heeft uitgevoerd

©ANP

Er komt een nieuw proces - voor een burgerlijke rechtbank - tegen de arts die de euthanasie heeft uitgevoerd bij Tine Nys. Dat heeft het Hof van Cassatie dinsdag beslist.

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie had dinsdag geadviseerd de vrijspraak van een van de vervolgde artsen, Joris Van Hove, te verbreken omdat die onvoldoende gemotiveerd zou zijn. Voor de twee andere artsen die ook vrijgesproken waren, komt er geen nieuw proces.

De 38-jarige Nys verkreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. De drie artsen betrokken bij de euthanasie moesten verschijnen voor het hof van assisen. Van Hove gaf Nys de dodelijke inspuiting en moest zich verantwoorden als uitvoerende arts.

De zaak ging aan het rollen nadat een van de zussen van de vrouw klacht met burgerlijkepartijstelling had ingediend. Het was de eerste keer dat artsen zich moesten verantwoorden voor euthanasie sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud