Advertentie
Advertentie

Nieuw relancefonds leent 350 miljoen euro aan Belgische bedrijven

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) ©Photo News

Via het nieuwe Belgian Recovery Fund verstrekt de federale regering leningen aan bedrijven die financieel gezond waren voor de coronacrisis, maar de afgelopen maanden geconfronteerd werden met een vermindering van het eigen vermogen.

Het fonds is een initiatief van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS). Het kadert in de uitwerking van het transformatiefonds dat de federale regering begin dit jaar in het leven riep en dat beheerd wordt door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

Om het Belgian Recovery Fund van 350 miljoen euro te spekken, haalt de regering 100 miljoen euro uit het transformatiefonds. Institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen staan in voor de overige financiële middelen. De Franse investeringsmaatschappij Tikehau Investment Management, die zelf 15 miljoen euro in het nieuwe fonds pompt, is verantwoordelijk voor het beheer van het vehikel.

Advertentie

Duurzaam businessplan

Concreet zal het Belgian Recovery Fund de komende vijf jaar achtergestelde en/of converteerbare leningen verstrekken aan Belgische ondernemingen met een ambitieus en duurzaam businessplan. 'Met de coronacrisis bijna achter de rug en een klimaatcrisis die meer dan ooit om oplossingen en actie vraagt, zullen we hen meer dan nodig hebben bij het versterken en toekomstbestendig maken van onze economie', stelt minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De focus ligt op ondernemingen die financieel gezond waren voor het coronavirus zijn intrede maakte en financieel getroffen werden door de pandemie. De leningen moeten helpen om hun kapitaalbasis te versterken. Cruciaal is wel dat het om stevige bedrijven gaat, waar de verliezen slechts tijdelijk invreten op het kapitaal en de solvabiliteit snel weer een normaal traject kan volgen.

Advertentie

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.