Advertentie
Advertentie

Nieuw uitstel budgettair evenwicht op tafel

Premier Charles Michel ©BELGA

De kans is reëel dat België Europa zal vragen pas in 2019 een begrotingsevenwicht te moeten realiseren. Dat is een jaar later dan gepland.

De beslissing is nog niet genomen, maar het denkwerk is volop bezig. Vrijdag wordt een rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF) verwacht. Daarin schetst de begrotingswaakhond de budgettaire doelstellingen voor de komende jaren. Het dient als basis voor de meerjarenbegroting die België moet indienen bij Europa.

Vorig jaar adviseerde de HRF dat België uiterlijk in 2017 een begroting in evenwicht zou realiseren. Maar de regering-Michel heeft die doelstelling al uitgesteld tot 2018. De vraag die nu bij de begrotingswaakhond voorligt, is of wordt vastgehouden aan 2018 of weer voor een jaar uitstel wordt gekozen, tot 2019. De twee scenario’s worden bekeken, vernam De Tijd.

Het is de traditie dat de regering de adviezen van de HRF volgt, want alle partijen zetelen erin. Als voor een evenwicht in 2018 wordt gekozen, betekent dat een inspanning van 6 miljard euro gespreid over drie jaar (2016-2018). Dat is niet min. Daarom wordt eraan gedacht de inspanning te spreiden over vier jaar. De regeerperiode loopt tot 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud