Advertentie
Advertentie

Nieuwe databank met alle Belgische Syriëstrijders

©REUTERS

Vanaf 1 januari zal het antiterreurorgaan OCAD eindelijk een nieuwe databank gebruiken om alle Syriëstrijders in ons land nauwgezet op te volgen.

Alle namen van Belgische Syriëstrijders - door de veiligheidsdiensten foreign terrorist fighters genoemd - staan nu op een centrale lijst. Op die ‘geconsolideerde Syriëlijst’ zet het antiterreurorgaan OCAD alle verdachte namen die het van de veiligheidsdiensten krijgt. In mei stonden er 924 namen op. Het gaat om acht categorieën van personen, zoals zij die in Syrië strijden, op weg zijn naar Syrië, al teruggekeerd zijn maar ook zij die er niet in geslaagd zijn in Syrië te geraken en zij die dreigen te vertrekken.

Het grote probleem met de lijst is dat hij vooral een vergaarbak van namen is, waarvan de politiediensten lang niet altijd goed weten wat ze ermee aan moeten. Het is dus niet duidelijk welke dienst welke naam volgt. Ook de actualisering van de lijst met nieuwe informatie die over elke persoon binnenkomt, verloopt niet vlot.

Het probleem van de Syriëlijst is brandend actueel nu blijkt dat verschillende verdachten van de terreuraanslagen in Parijs al langer op de fameuze lijst staan. Desondanks konden ze hun bloedige plannen in de Franse hoofdstad uitvoeren. Het gaat onder meer om de 20-jarige Bilal Hadfi. Hij vertrok zo’n jaar geleden vanuit Brussel om te strijden in Syrië en pleegde vrijdag een zelfmoordaanslag pleegde aan het Stade de France. Mogelijk stonden ook de broers Abdeslam op de lijst.

Vanaf 1 januari zal het OCAD een compleet nieuwe ‘dynamische’ databank gebruiken om de Syriëstrijders op te volgen. Dat staat in de beleidsnota van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Bij elke naam in die nieuwe databank zal ook de dreigingsevaluatie van het OCAD te vinden zijn, zodat de opvolging van elke Syriëstrijder duidelijk is voor alle veiligheidsdiensten in ons land.

‘Sommige maatregelen zullen gestandaardiseerd zijn, andere zullen op maat van elke foreign terrorist fighter worden genomen’, luidt het in de beleidsnota. ‘Deze manier van werken is volledig nieuw en zal dus tussentijds geëvalueerd moeten worden en waar nodig bijgestuurd’, schrijft de minister voorts.

Jambon laat ook weten dat hij dan een stap verder wil gaan en onderzoeken over de Syriëdatabank en de nieuwe manier van werken kan uitgebreid worden naar de aanpak van geradicaliseerde personen in het algemeen. Belangrijke kanttekening is dat de maatregel al in de maak was voor de bloedige aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs.

‘We hadden deze databank natuurlijk al twee jaar geleden moeten hebben. Maar beter laat dan nooit’, zucht een bron bij de veiligheidsdiensten. Het antiterreurorgaan OCAD is nog volop aan het werk om de databank op 1 januari te kunnen gebruiken.

Het Comité I waarschuwde er al in mei voor dat wanneer het antiterreurorgaan OCAD een dreigingsniveau op iemand kleeft en een permanente opvolging vraagt, ‘het voor de betrokken diensten niet duidelijk is wie wat coördineert noch waaruit die opvolging juist bestaat’. ‘Bovendien is het voor een veiligheidsdienst die niet van bij de aanvang betrokken was bij de evaluatie niet altijd mogelijk te weten te komen of er een permanente opvolging werd gevraagd door OCAD.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud