analyse

Nog even wachten voor corona-epidemie duik neemt

De druk op onze ziekenhuizen blijft hoog. ©Photo News

De evolutie van de corona-epidemie loopt al een week op het ritme van een metronoom. Dat is relatief goed, maar ook niet het allerbeste nieuws.

Flink boven duizend nieuwe bevestigde besmettingen, rond 5.500 patiënten in het ziekenhuis, 400 à 500  ziekenhuisopnames, een tiental extra patiënten erbij op intensieve zorg en aan de beademing, en ruim boven 200 doden. Dat is al een week het beeld van de corona-pandemie dat de dagelijkse update door Volksgezondheid laat zien.

Eerst het slechte nieuws. De voorbije 24 uur zijn opnieuw 283 overlijdens gemeld, waarvan 116 bevestigd in de ziekenhuizen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2.523 mensen gestorven aan Covid-19, de longziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt.

→ Lees ook: Het coronavirus in België: dit zijn de belangrijkste cijfers in grafieken

Ziekenhuis

Hoopgevender is dat weer wat minder mensen in het ziekenhuis liggen. Dat aantal ging van ruim 5.700 maandag naar 5.590 woensdag. De druk op intensieve zorg blijft wel nog elke dag een beetje toenemen. Op intensieve zorg liggen 1.285 mensen, van wie 992 aan de beademing. Ook dat cijfer stijgt elke dag een beetje. Het aantal ziekenhuisopnames is na een korte opflakkering weer gedaald. Het waren er 459 tegenover 487 dinsdag. Ook zijn weer meer mensen uit het ziekenhuis ontslagen dan de dag ervoor, wat verklaart waarom meer ziekenhuisbedden vrij zijn.

Wat wil dat allemaal zeggen? De statistieken worden stilaan bekeken met het vizier op een exit uit de lockdown. Een groep van tien experts moet plannen opstellen voor een gefaseerd opheffen van het socialecontactverbod. Vanuit de bevolking en de bedrijven ontstaat druk om het leven te hervatten nu de piek van de pandemie achter de rug lijkt. 

De wetenschappelijk experts zijn een stuk voorzichtiger. Hun kompas zijn de cijfers en die zijn gewoon nog niet goed genoeg. Eerst moet er een serieuze dalende trend zijn voor sprake kan zijn van versoepeling van de lockdown. Want die brengt het risico op een nieuwe uitbraak met zich mee en er moet zekerheid zijn dat de ziekenhuizen die kunnen opvangen.

Nog te veel mensen liggen in het ziekenhuis om daarmee te experimenteren. De bedden op intensieve zorg zijn voor 59 procent gevuld. Nog zo'n 1.000 bedden zijn vacant, maar de artsen gaan ervan uit dat er de komende dagen en weken nog gevallen bijkomen. Het gaat ook om nationale cijfers, terwijl de realiteit op het terrein complexer is. Enkele ziekenhuizen hebben hun limiet bereikt. Er bestaat een spreidingsplan om mensen te verhuizen, maar zwaar zieken zomaar verplaatsen is niet eenvoudig.

Bovendien, waarschuwen specialisten, is veel intensieve zorg voor patiënten met andere aandoeningen op een lager pitje gezet. Dat kan niet blijven duren.

Op ruim 4.000 tests waren er woensdag ook weer 1.500 besmettingen. Daar zitten veel mensen bij die mogelijk nog nood hebben aan intensieve zorg. Zoveel marge is er niet, luidt de boodschap, en de belasting op intensieve blijft hoog. Bovendien heerst een crisis in de woon-zorgcentra, met een hoog aantal besmettingen en overlijdens. Daar wordt werk gemaakt van noodplannen. De bedoeling is snel veel meer te testen in de rusthuizen, bij bewoners en personeel, om de onzichtbare vijand beter in beeld te krijgen.

Hold your horses

Als we te vroeg maatregelen loslaten, riskeren we een tweede opflakkering, die mogelijk erger is dan wat we tot nu gezien hebben.
Steven Van Gucht
Viroloog Volksgezondheid
Hold your horses. Dat is ook de boodschap die viroloog Steven Van Gucht, die de overheid in de strijd tegen het coronavirus bijstaat, geeft. 'Er is nog geen datum te bepalen om de maatregelen te versoepelen. Mogelijk hebben we de piek gezien en zien we de komende dagen een dalende trend. Dat maakt een denkoefening over het versoepelen van de maatregelen relevant. Daar is ook een strategische werkgroep voor opgericht. Maar als we te vroeg maatregelen loslaten, riskeren we een tweede opflakkering, die mogelijk erger is dan wat we tot nu gezien hebben.'
Van Gucht voegde er nog aan toe dat een versoepeling best gecoördineerd verloopt tussen Europese (buur)landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud