Advertentie
Advertentie

OCMW's belemmeren strijd tegen sociale fraude

OCMW's belemmeren gerecht. ©BELGA

Er zijn nog altijd OCMW’s in ons land die het gerecht wandelen sturen wanneer er aanwijzingen zijn van sociale fraude met mensen die steun genieten. Dat signaleren de procureurs-generaal in een verslag aan het parlement.

Ook de topman van de Sociale Inspectie, Jean-Claude Heirman, bevestigt dat het gaat om een ‘groot probleem’ waar ‘zeker meer dan duizend sociale fraudedossiers per jaar mee te maken krijgen’.

‘Stel dat we mensen betrappen op zwart werk en we willen nagaan of ze tegelijk ook steun trekken van een OCMW, dan roepen verschillende ocmw’s nog altijd hun beroepsgeheim in en komen de arbeidauditoraten terug van een kale reis’, schetst de topman van de Sociale Inspectie de problematiek. ‘In deze tijden van besparingen is zo’n weigering om informatie te delen, onverantwoord’, vindt Heirman.

Het probleem is dus dat de maatschappelijke assistenten die bij de OCMW’s aan de slag zijn, buigen op hun beroepsgeheim om te zwijgen tegenover het gerecht, ook al gaat het om een strafrechtelijk onderzoek. Maar er is duidelijk onenigheid over de grenzen van dat beroepsgeheim want bijvoorbeeld het OCMW van Antwerpen, om er maar één te noemen, speelt de informatie wel door, weet Heirman.

Daarom vragen de procureurs-generaal in hun lijvig verslag aan het parlement om het gerechtelijk wetboek en het wetboek van strafvordering te wijzigen om eens en voor altijd duidelijk te maken dat het beroepsgeheim van de maatschappelijk assistenten niet tegenstrijdig is met het werk van de arbeidsauditeurs wanneer die gewoon hun wettelijke opdrachten uitvoeren in fraudeonderzoeken.

De procureurs-generaal vragen ook de wet te wijzigen zodat de OCMW’s zelf spontaan aangifte moeten doen wanneer ze een misdrijf uit het Sociaal Strafwetboek ontdekken tijdens hun werk.

VVSG

In reactie vraagt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) 'duidelijker richtlijnen' rond het beroepsgeheim. 'Wij zijn vanuit de VVSG vragende partij voor meer duidelijkheid, want wij zijn een partner in de strijd tegen sociale fraude', zei stafmedewerker Nathalie Debast in het Radio1-programma 'De Ochtend'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud