Advertentie

OESO voorstander tax shift naar btw en vermogen

©Photo News

De regering-Michel is op de goede weg, zo vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens onze informatie worden de plannen om te streven naar een begrotingsevenwicht, jobs te creëren en de concurrentiekracht te verbeteren gesmaakt door de denktank van de industrielanden.

Dat blijkt uit een evaluatierapport dat Angel Gurria, de topman van de Oeso, vandaag in aanwezigheid van premier Charles Michel (MR) voorstelt in Brussel. Maar er zijn wel een reeks aandachtspunten. De overheidsschuld is te hoog. En de hoge werkloosheidsgraad en de hoge arbeidskosten houden een echt economisch herstel tegen.

Daarom pleit de Oeso voor een taxshift. De arbeidskosten - vooral voor lage lonen - moeten omlaag. Tegelijk moeten de belasting op verbruik, milieuvervuilende producten en vermogensinkomsten de hoogte in. Zo vindt de Oeso dat België af moet van zijn ‘genereuze behandeling’ van bedrijfswagens.

En de verlaagde btw-tarieven zoals voor elektriciteit, maar ook voor levensnoodzakelijke goederen worden in vraag gesteld. Het verlaagd tarief voor de horeca van 12 procent bijvoorbeeld moet eveneens op de schop. De rijken, die meer consumeren, profiteren er immers meer van dan de armen, stelt de Oeso.

Ook de belasting op meerwaarden zijn volgens de Oeso ‘zeer laag’ in België. Er is dus nog ruimte om die te verhogen.

Om de hoge werkloosheidsgraad aan te pakken, moet België werk maken van de integratie van migranten. ‘Een vijfde van de beroepsbevolking bestaat intussen uit migranten, maar hun lonen en het aantal onder hen die werken blijft zeer laag’, schrijft de Oeso. Vaak krijgen ze ook de slechts betaalde jobs. Er is nood aan meer opleiding en aangepaste integratietrajecten voor migranten, vindt de Oeso.

Tot slot waarschuwt de denktank ervoor dat de huizenmarkt in België overgewaardeerd is. ‘De stijging van de huizenprijzen de voorbije tien jaar, gevoed door fiscale stimuli, heeft tot een overwaardering geleid.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud