Advertentie

Onderhandelingen over bestand Gaza leveren nog niet veel op

Volgens gezondheidsorganisaties zijn in de Gaza-oorlog al meer dan 30.000 doden en 70.000 gewonden gevallen, vooral vrouwen en minderjarigen. ©AFP

De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook leken het afgelopen weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. Intussen vielen weer doden bij een aanval op een hulpkonvooi.

Israël stuurde afgelopen weekend nog geen afgevaardigde naar het overleg met Hamas, Qatar, Egypte en de VS. Volgens de krant Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

Het gaat volgens betrokkenen vooralsnog om een uitwisseling van 40 door Hamas genomen gijzelaars tegen 400 Palestijnse gevangenen. Het bestand voor die ruil zou aan het begin van de islamitische vastenmaand ramadan, 11 maart, moeten ingaan. En dat zou dan volgens anonieme, bij de onderhandelingen betrokken Amerikaanse bronnen zes weken moeten duren. De vorige wapenstilstand eind vorig jaar was een week lang.

De VS dringen mogelijk ook om politieke redenen bij Israël aan op een snel bestand, want de steun van de regering van president Joe Biden aan Israël dreigt Bidens Democratische partij een half jaar voor de presidentsverkiezingen schade te berokkenen.

Zaterdag hebben de VS voor het eerst met vliegtuigen van de luchtmacht hulpgoederen boven de Gazastrook afgeworpen. Het waren 38.000 kant-en-klare maaltijden. Dat is volgens de nieuwszender Al Jazeera niet goed ontvangen. De totale omvang van de goederen had volgens critici ter plaatse ook in twee vrachtauto's gekund.

Raketten

Palestijnen vinden het een hypocriet gebaar gezien de grootschalige Amerikaanse militaire hulp aan Israël. Die hulp draagt bij aan de bijna vijf maanden durende aanvallen op de Gazastrook waarbij voornamelijk burgers gedood worden. Volgens gezondheidsorganisaties zijn er al meer dan 30.000 doden en 70.000 gewonden gevallen, vooral vrouwen en minderjarigen.

Zondag werd een nieuw hulpkonvooi aangevallen. Volgens Palestijnse en Israëlische media kwamen daarbij acht of negen Palestijnen om het leven. Het is waarschijnlijk dat het dodentol nog oploopt. Volgens ooggetuigen sloegen twee raketten in op een vrachtwagen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.