Advertentie
Advertentie

Ondernemers optimistischer over Belgische economie

Een winkel van Delhaize. Het ondernemersvertrouwen stijgt vooral in de handel. ©Photo News

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in maart voor de tweede maand op rij gestegen. Het optimisme van de bedrijfsleiders groeide in alle sectoren, maar vooral in de handel.

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank steeg met 2 punten naar -6,3 punten, het hoogste peil in vier maanden. Hij noteert nu boven het langetermijngemiddelde van -7,7 punten. Economen hadden een kleinere vooruitgang tot -7,5 punten voorspeld.

De handel verwacht een duidelijke verbetering van de vraag en is van plan de bestellingen bij leveranciers te verhogen. Ondernemers hopen blijkbaar dat de daling van de olieprijs via een stijging van de koopkracht de consumptie zal stimuleren.

In de verwerkende nijverheid verbeteren de vooruitzichten voor de werkgelegenheid en zijn bedrijfsleiders optimistischer over het niveau van hun voorraden. De diensten aan bedrijven zijn voor de derde maand op rij positiever over de evolutie van de activiteit.

In de bouwsector ten slotte herstelt het vertrouwen na drie opeenvolgende dalingen. Dat is vooral te danken aan de verbetering van de vooruitzichten.

De peiling van de Nationale Bank bevestigt dat de economische groei geleidelijk versnelt. Analisten verwachten dat de Belgische economie in 2015 met 1,25 tot 1,5 procent groeit, tegenover 1 procent in 2014.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud