Onderzoek naar Credit Suisse en 2.600 klanten

Credit Suisse is de op een na grootste bank van Zwitserland. ©AFP

Er loopt een strafonderzoek naar de bank Credit Suisse en ruim 2.600 Belgische klanten voor het jarenlang verbergen van (zwart) geld op Zwitserse bankrekeningen. Dat bevestigt Eric Van Duyse, de woordvoerder van het federaal parket.

‘Een opsporingsonderzoek is geopend tegen Credit Suisse voor het witwassen van geld en de onwettige uitoefening van het beroep van financiële tussenpersoon, alsook tegen de Belgische klanten die nog geen fiscale regularisatie hebben gedaan', aldus Van Duyse.

Het federaal parket heeft de hand kunnen leggen op de gelekte bankgegevens van meer dan 2.600 mensen uit ons land die tussen 2003 en 2014 een rekening hadden bij Credit Suisse. Het parket kreeg een groot deel van de gelekte bankgegevens al vorig jaar doorgespeeld van de Franse autoriteiten. In Frankrijk en andere landen, zoals Nederland en Australië, zijn eerder al onderzoeken begonnen naar verborgen bankrekeningen bij Credit Suisse.

Over de identiteit van de ruim 2.600 geviseerde Belgische klanten wordt niets vrijgegeven. Ze zouden via Credit Suisse rekeningen hebben verborgen voor de Belgische fiscus. In een latere fase zou een deel van de Zwitserse rekeningen verstopt zijn achter schermvennootschappen in belastingparadijzen, bedoeld om de eigenaars van de rekeningen geheim te houden.

Het federaal parket opende een dossier voor witwassen en het onwettig uitoefenen van het beroep van financiële tussenpersoon.

Ook de Belgische fiscus werkt op het dossier, bevestigt woordvoerder Francis Adyns. ‘Begin dit jaar is ons informatie meegedeeld over Belgen met rekeningen bij Credit Suisse. Die gegevens worden geanalyseerd, maar de onderzoeken worden nog niet echt begonnen om het strafonderzoek niet te belemmeren. Meer kunnen we nu niet meegeven.’

‘We zijn niet op de hoogte van een onderzoek tegen Credit Suisse in België’, reageert een woordvoerder van de bank. ‘Credit Suisse past een strikt nultolerantiebeleid toe en wil alleen zakendoen met klanten die hun belastingen hebben betaald en hun vermogen volledig hebben aangegeven. We leven strikt alle wetten, regels en richtlijnen na die van toepassing zijn in de markten waarin we actief zijn.’

We leven strikt alle wetten, regels en richtlijnen na die van toepassing zijn in de markten waarin we actief zijn
Woordvoerder Credit Suisse

Eerder voerde het Brusselse gerecht al een gelijkaardig onderzoek tegen HSBC over de verborgen Zwitserse rekeningen van 2.450 Belgische klanten. Dat leidde vorig jaar tot een minnelijke schikking van bijna 300 miljoen euro met de bank. De fiscus claimde in de HSBC-affaire ook al bijna een half miljard euro van de betrapte klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud