Advertentie
opmerkelijk

Onderzoeksschip Belgica al bijna jaar voor anker

De bemanning bestaat uit 15 wetenschappers en 15 militairen. ©BELGA

Terwijl het onderzoeksschip in onbruik is geraakt, kost het nog wel geld en ontstaat er onrust bij het personeel.

De A962 Belgica, een onderzoeksschip van Defensie en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), ligt al sinds april 2016 zielloos aan de kade te dobberen.

Eerst in Duinkerke, waar het 33 jaar oude schip een broodnodig onderhoud onderging. En sinds vorige zomer, toen bij dat onderhoud een transmissieas foutief teruggeplaatst werd, in Zeebrugge.

2020
Pas binnen drie jaar is de opvolger van de Belgica klaar.

Na jaren van technische problemen besliste de federale regering in oktober de Belgica te vervangen door een nieuw schip. Kostprijs: 54,5 miljoen euro. Dat wordt wel pas in 2020 opgeleverd. Tot dan moet het oude schip voortkachelen, wat niet meer lukt.

Oplappen moet sneller

Dat veroorzaakt onrust bij personeel en wetenschappelijke partners. De bemanning bestaat uit 15 wetenschappers en 15 militairen. Ze houden onder meer toezicht op de kwaliteit van de Noordzee en becijferen het commerciële visbestand.

Voor de financiering rekent het KBIN onder meer op contracten met universiteiten, zoals die van Gent. Maar die krijgen geen waar meer voor hun geld. Ondertussen bedragen de vaste kosten - crew, verzekeringen, onderhoud - zo’n 2,8 miljoen per jaar.

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) en Philippe De Backer (Open VLD), bevoegd voor de Noordzee, zijn gevraagd de werf in Duinkerke aan te manen de Belgica snel op te lappen voor zijn stilaan laatste vaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud