Onrust in sp.a neemt hand over hand toe

©BELGA

De sp.a discussieert morgen op een fractiedag over het lot van voorzitter Bruno Tobback. In de partij is de vrees groot dat Tobback niet van plan is de gevraagde knieval te maken.

De kopstukken en parlementsleden van de sp.a trekken morgen met ingehouden adem naar de fractiedag in het Oost-Vlaamse Sint-Laureins. Daar presenteert voorzitter Bruno Tobback de lang gevraagde evaluatie van de slecht verlopen verkiezingen op 25 mei. Die werd de voorbije weken gemaakt door de studiedienst van de partij en vormt de basis voor een stevig inhoudelijk debat over de verdere marsrichting voor de komende maanden en jaren.

Waarover Tobback precies de discussie wil voeren, is een mysterie. De voorzitter wilde er gisteren weinig over kwijt, behalve dat ‘de analyse zich niet zal beperken tot de verkiezingsuitslag van vorige maand’. In de partij is de verwachting dat de evaluatie een voortzetting wordt van alle elementen die op het partijbureau van 26 mei kort besproken zijn. ‘Toen ging het onder meer over de makke campagne, de besluiteloosheid van de partijleiding en de bij momenten hoekige communicatie. Finaal moet het een debat worden over waar een moderne sociaaldemocratische partij in de 21ste eeuw voor moet staan’, klinkt het.

De discussie wordt vooral ook een lakmoesproef voor de positie van Tobback zelf. In de partij blijft het ongenoegen over zijn opstelling broeien. Intern kwam er nog altijd geen deftige uitleg waarom Tobback het debat over de zwakke campagne maar voor zich uit bleef schuiven, terwijl vrijwel iedereen in de partij een andere mening was toegedaan. De voorzitter blijft intussen volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is. ‘Ik zeg nu al weken dat we de partij en haar werking op de fractiedag uitgebreid onder de loep zullen nemen. De rest is interne keuken’, klinkt het.

Verschillende kopstukken herhaalden gisteren nog eens waar ze al weken op wijzen. De voorzitter moet veranderen, of de partij verandert van voorzitter. ‘De manier waarop Bruno leiding geeft, werkt niet bepaald mobiliserend’, zegt een kopstuk. ‘Hij beslist en zo zal het ook zijn. Op die manier kan het echt niet verder. Ondanks alle signalen lijkt Tobback zijn autoritaire stijl niet meteen af te leggen. Ik hoop dat hij me de komende dagen verrast, maar ik vrees er eerlijk gezegd voor.’ Tobback wenste gisteren geen commentaar te geven bij de almaar stijgende irritatie over zijn stijl en aanpak.

In de partijtop heeft vrijwel niemand er een goed oog in. De vrees is bijzonder groot dat Tobback niet plots de knieval zal maken die iedereen van hem vraagt. Als Tobback erin slaagt de onrust in de gelederen te bedaren, is een cleane oplossing mogelijk. Dat draagt ook de voorkeur weg van de partijtop. Dan zou Tobback kunnen aanblijven, terwijl de partij op de fractiedag mogelijk de optie neemt om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven. In een interview met De Tijd liet Tobback twee weken geleden nog verstaan dat hij wil aanblijven tot de voorzittersverkiezingen volgend jaar. ‘Ik heb nog niet beslist of ik dan opnieuw kandidaat zal zijn.’

Maakt Tobback de komende dagen een slechte beurt, dan dreigt niets minder dan een paleisrevolutie. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez, in de partij genoemd als Tobbacks gedoodverfde troonopvolger, zou liefst nog even afwachten tot er definitief uitsluitsel is over regeringsdeelname of een oppositiekuur van vijf jaar. Als blijkt dat Tobback de boodschap niet of onvoldoende begrepen heeft, komt zijn hoofd allicht op het kapblok te liggen en wordt Crombez versneld in het zadel gehesen. ‘Het is uiteindelijk Bruno die zijn eigen lot in handen heeft. De keuze is aan hem’, klinkt het.

Hoe diep de irritatie over Tobback ook is, de partij is vast van plan de rangen naar buitenuit gesloten te houden. ‘Het is niet de bedoeling om vanuit Sint-Laureins voor een livestream te zorgen. De problemen van de partij zijn al groot genoeg zonder de interne discussie op de straatstenen uit te vechten’, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud