Advertentie

Ontmanteling fraudedienst kan miljoenen kosten aan staat

Minister van Justitie Koen Geens ©EPA

Minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), bevestigt dat de centrale antifraudedienst van de federale politie wordt ontmanteld. De betrokken speurders en magistraten zijn daar zwaar verontwaardigd over, vernam De Tijd.

Intern wordt gewaarschuwd dat het ontmantelen van de Centrale Dienst voor de bestrijding van de Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie (CDGEFID) de Belgische schatkist honderden miljoenen euro’s kan kosten.

Dat heeft alles te maken met de aanpak van grote fraudes met btw-carrousels. Vóór de oprichting van dat gespecialiseerde, centraal speurdersteam bracht die btw-carrouselfraude in 2001 de Belgische schatkist nog voor 1,1 miljard euro schade toe. Maar dankzij het centrale team van speurders bij de CDGEFID bleef dat beperkt tot slechts enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar. Als de gespecialiseerde speurders nu opnieuw worden verspreid over heel het land, wordt de klok teruggedraaid, vreest men.

Toch bevestigde minister Geens gisteren in de Kamercommissie Justitie dat het zo zal lopen. ‘De speurderscapaciteit die er nu is bij CDGEFID wordt gedeconcentreerd over de gerechtelijke diensten van de arrondissementen.’

Geens liet weten dat de speurders verhuizen naar vijf nieuwe grote speurdersteams in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Brussel, Charleroi/Bergen en Luik. Dat worden ‘multidisciplinaire onderzoeksteams’ die de witteboordencriminaliteit en de fiscale en sociale fraude beter moeten bestrijden. De hervorming past in de ‘optimalisering’ van de federale politie.

De Kamerleden Vanessa Matz (cdH) en Georges Gilkinet (Ecolo-Groen) hekelden gisteren in de Kamercommissie dat de oprichting van de vijf teams gepaard gaat met de ontmanteling van de CDGEFID.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud