Advertentie

Open VLD en N-VA willen kraken strafbaar maken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil kraken harder aanpakken. ©BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft tegen Pasen maatregelen die het kraken van woningen strenger aanpakken.

Een burgemeester zou zelf naar een vrederechter kunnen stappen, maar Open VLD en N-VA willen dat kraken ook strafbaar wordt.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigt maatregelen aan, na de commotie  die is ontstaan naar aanleiding van een kraakincident in Gent. Slovaakse Roma zijn daar in een huis getrokken van een echtpaar dat zich voor het werk in Vietnam bevindt.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) hekelde al dat hij te weinig wettelijke instrumenten heeft om krakers aan te pakken. Termont kreeg ook kritiek omdat hij te weinig ijver aan de dag zou leggen.

Geens liet daarop weten dat hij maatregelen zal nemen. ‘We zullen de procedure voor de vrederechter verstrengen, meer tanden geven’, liet de minister weten. ‘Laat ons duidelijk zijn: woonstschending of diefstal met inbraak of valse sleutels zijn allemaal zaken die ten strengste verboden zijn.’

Voor Open VLD en de N-VA gaat het voorstel van Geens om de procedure voor de vrederechter uit te breiden niet ver genoeg. Kraken moet volgens beide partijen ook strafbaar zijn, want het is strijdig met het eigendomsrecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud