analyse

128 nieuwe besmettingen, situatie in ziekenhuizen stabiel

©Mediafin

In de afgelopen 24 uur zijn 128 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. In totaal staat de teller op 60.476 sinds het begin van de uitbraak. Dit dagelijks bijgewerkt overzicht geeft u een handleiding bij de cijfers.

Het virus eist nog altijd slachtoffers: in de afgelopen 24 uur overleden in ons land twaalf mensen aan Covid-19. Tien overlijdens vonden plaats in de Belgische ziekenhuizen. In die ziekenhuizen blijft de situatie stabiel: 340 bedden zijn bezet door Covid-19-patiënten, van wie 55 op intensieve zorg. In die periode tekende Sciensano, het wetenschappelijk centrum dat de overheid bijstaat in de coronacrisis, 128 nieuwe besmettingen op.

De besmettingscijfers tonen dat enkele regio's zwaarder werden getroffen dan de rest van het land. Zo zijn op de kaart duidelijke besmettingshaarden zichtbaar rond het Limburgse Sint-Truiden. Buurgemeente Alken is in vergelijking met de rest van België het zwaarst getroffen. Het aantal besmettingen loopt er op tot 186 per 10.000 inwoners, of bijna 2 procent.

Het coronavirus dooft dag na dag een beetje meer uit. Maar zo compleet platgeslagen als in Azië is het virus bij ons niet. Daarom wordt bij ons een knipperlichtsysteem gebruikt om nieuwe uitbraken te detecteren. Het licht springt op oranje als er in de voorbije zeven dagen meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners zijn in een gemeente. Als daarna blijkt dat het aantal besmettingen zeven dagen op rij gestegen is, wordt het code rood.

Stresstest

De tot crisismanagers gebombardeerde virologen kozen voor een ander, betrouwbaarder kompas dan de geregistreerde besmettingen. De beste indicator om te testen of we de strijd winnen, is de druk op de ziekenhuizen. Het coronavirus is zo besmettelijk dat iemand twee tot drie anderen aansteekt. Bij griep is dat 0,9 personen. Het betekent dat als corona de vrije baan krijgt, het zoveel mensen ziek maakt dat onze ziekenhuizen en artsen het niet meer kunnen bolwerken.

Het komt er dus op aan de ziekenhuisopnames, het aantal mensen aan beademing en de patiënten op de afdelingen intensieve zorg te drukken, zodat de ziekenhuizen blijven leeglopen. 

Vandaag liggen nog 340 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Op het hoogtepunt van de epidemie waren dat er bijna 7.000.

De stresstest voor onze ziekenhuizen bestaat erin het evenwicht te behouden tussen het aantal bezette en het aantal beschikbare bedden. België telt 2.700 intensievezorgbedden, waarvan 2.300 voor Covid-19-patiënten zijn bestemd. Dat aantal kan worden uitgebreid. Een spreidingsplan voorziet in de mogelijkheid zwaar zieke patiënten over ziekenhuizen te verdelen als een capaciteitstekort ontstaat.

Met 55 mensen op de afdelingen intensieve zorg is een fractie van de capaciteit ingenomen.

Elke dag verlaten genezen mensen het ziekenhuis. Het ziekbed van coronapatiënten kan weken duren en vergt veel inzet van artsen. Een grote beddenrotatie is er niet, wat alles bemoeilijkt.

Dodental

Een minderheid van de patiënten geneest niet. Het virus eist nog dagelijks levens. Het aantal coronadoden bedraagt 9.695.

Wereldwijd woedt een discussie over de mortaliteitsgraad, het percentage coronapatiënten dat overlijdt. Bij ons is dat cijfer vrij hoog in vergelijking met andere landen. België telt de doden in de woon-zorgcentra mee, die in Vlaanderen de helft uitmaken van het dodental.

In andere landen vallen die slachtoffers buiten de rapportering, waardoor cijfers vergelijken lastig is. Zowel de statistieken over het aantal besmette mensen als het aantal coronadoden zijn vrij omstreden. Is corona de hoofdreden van het overlijden of niet? Want niet elke dode wordt na overlijden getest.

Zeker is dat meer mensen sterven dan gemiddeld. Die oversterfte is een graadmeter voor de dodelijke impact van het virus. Niet alleen de rechtstreekse - het aantal geregistreerde en vermoedelijke Covid-19-doden - maar ook de onrechtstreekse impact - mensen die levensnoodzakelijke behandelingen uitstellen - speelt een rol.

Door de lockdown heeft het virus meer tijd nodig om zich te verspreiden. Een sterke toename van het aantal ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en sterfgevallen wordt voorkomen.

De Belgische doden zijn in grote meerderheid ouder dan 65. Een groot deel van de oudere slachtoffers had bijkomende aandoeningen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, diabetes, chronische ziektes en kanker.

Tests

Gemiddeld worden elke dag meer dan 10.000 mensen getest op het coronavirus. Begin maart lag dat aantal op zowat 2.000 omdat onze klinische labo's overrompeld werden door de uitbraak van de pandemie. De capaciteit kon snel worden uitgebreid met een centraal testplatform dat ondersteund wordt door Belgische farma- en biotechbedrijven.

Door de verhoogde testcapaciteit en de afname van het aantal besmettingen is zelfs sprake van overcapaciteit. De laboratoria kunnen meer tests aan dan ze dagelijks ontvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie