Advertentie

Opnieuw niet-dringende zorg in Vlaamse ziekenhuizen

Er liggen nog 1.642 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 562 op intensieve. ©Photo News

De Vlaamse ziekenhuizen mogen opnieuw afschalen naar fase 1B, waarbij weer niet-dringende zorg verleend kan worden. De ziekenhuizen in Brussel, Henegouwen en Namen blijven wel in fase 2A.

De daling van de coronacijfers maakt dat bedden op intensieve zorg vrijkomen, waardoor er weer ruimte is voor niet-covidzorg. 'Het gaat om ingrepen die voor een tijd konden uitgesteld worden, waaronder hartoverbruggingen, ingrepen aan de halsslagader of bepaalde kankerbehandelingen', zegt Marcel Van Der Auwera van de federale overheidsdienst Volksgezondheid in Het Nieuwsblad. 'Na die operaties volgt een verblijf op intensieve.'

Het spreidingsplan van de FOD Volksgezondheid regelt welke maatregelen een ziekenhuis moet nemen als het aantal coronapatiënten stijgt of daalt. In de provincies waar corona minder dan de helft van de bedden op intensieve inpalmt, mogen de ziekenhuizen schakelen van fase 2A naar fase 1B.

Vanaf dan moeten de ziekenhuizen slechts de helft van hun bedden op intensieve vrijhouden voor coronapatiënten.

Dat opnieuw niet-dringende zorg mogelijk is, is te danken aan de gunstige trend in de coronastatistieken. De druk van Covid-19 op de zorg neemt de jongste weken af. Van 13 tot 19 mei werden elke dag gemiddeld 124 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Dat is een afname met 20 procent. Er liggen nog 1.642 coronapatiënten in het ziekenhuis (-14%), van wie 562 op intensieve (-13%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud