Opnieuw vogelgriep in België

Pluimvee, op een archiefbeeld. ©BELGA

Er is opnieuw vogelgriep vastgesteld in België, ditmaal bij een hobbykweker in Luxemburg.

Volgens het federaal voedselagentschap FAVV is het virus aangetroffen bij kippen van een hobbyhouder in Wellin in de provincie Luxemburg. Het FAVV neemt enkel maatregelen in de gemeente zelf. In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd.

Aangezien het virus is aangetroffen bij hobbypluimvee en de omstandigheden op dit ogenblik minder risicovol zijn dan bij eerdere besmettingen, heeft het FAVV enkel de gemeente Wellin, meer bepaald in de deelgemeenten Halma, Wellin en Chanly, uitgeroepen tot tijdelijke bufferzone.

In deze zone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. In de bufferzone moeten alle pluimvee en vogels ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. De zone zal minstens drie weken behouden blijven.

In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. 'Het risico is weliswaar toegenomen, maar bereikt zeker niet het niveau van enkele maanden geleden. De preventieve maatregelen, die het ganse jaar door van toepassing zijn, zijn dan ook voldoende', zegt het FAVV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud