Advertentie
Advertentie

Opvolger F-16: Vandeput doet deur dicht voor Parijs

De Franse Rafale-straaljager van Dassault komt niet meer in aanmerking als vervanger van de F-16's van het Belgische leger. ©REUTERS

Frankrijk heeft niet reglementair geantwoord op de Belgische offerte voor de opvolging van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Zo wijst minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) de Franse kandidatuur af.

Begin september lieten de Amerikanen en Britten weten dat ze kandidaat waren om de 34 gevechtsvliegtuigen te leveren die het Belgisch leger wil aankopen ter vervanging van de F-16's. Het gaat om een miljardencontract.

De Britten bieden de Eurofighter Typhoon aan, de Amerikanen de F-35 van Lockheed Martin.

Advertentie

Vanuit Parijs kreeg minister van Defensie Steven Vandeput ook een brief dat de Fransen - buiten de procedure om - nog met een bod zouden komen voor de Rafale-straaljager van Dassault, in het kader van een nauwere militaire samenwerking.

Vandeput plaatste toen al meteen vraagtekens bij de juridische waarde van de brief. En nu heeft hij in de commissie-Defensie de deur helemaal dicht gedaan, want de Fransen hebben volgens hem de regels niet gevolgd.

Blijven onderhandelen met de Fransen zou 'de Belgische staat blootstellen aan kritiek en rechtsvervolging', merkte Vandeput op in de commissie.

De minister heeft juridisch advies ingewonnen, wat hij eerstdaags ook zal voorleggen aan de regering. Uit dat juridisch advies blijkt dat de Fransen de regels inderdaad niet hebben gevolgd, doordat ze - in tegenstelling tot de Britten en Amerikanen - geen gedetailleerde offerte hebben ingediend, noch inzicht hebben geboden in de prijs van de toestellen.

In militaire kringen was al langer te horen dat de Rafale eigenlijk niet in aanmerking kwam. De stafchef van het Franse leger gaf in een hoorzitting voor het Franse parlement immers zelf te kennen dat de Rafale geen partij is voor de F-35 van Lockheed Martin, dat over stealth-technologie beschikt die het toestel onzichtbaar maakt voor de vijand.

Het Belgisch leger zal dus een keuze moeten maken tussen de Eurofighter en de F-35. Zowel de Britten als de Amerikanen bieden economische compensaties aan voor Belgische bedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.