Advertentie

'Organisatie achter coronabetoging heeft banden met Schild & Vrienden'

35.000 demonstranten betoogden zondag tegen de coronamaatregelen. ©Photo News

De organisatie achter de coronabetoging van zondag blijkt gelieerd met Schild & Vrienden, de groep van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). Dat concluderen De Morgen en Het Laatste Nieuws uit onderzoek.

'We zijn apolitiek', zei Sarah Melis maandag in De afspraak, nadat ze 35.000 betogers op de been had gebracht onder de noemer Samen Voor Vrijheid. Dat was haar antwoord op de vraag of ze met politieke organisaties had samengewerkt. Een dag later schreef Het Observatorium, een website die onderzoek doet naar extreemrechts, dat Melis tijdens de betoging rondliep met een trui van Feniks.

Feniks is een nieuwe groep, die bestaat uit verschillende leden van Schild & Vrienden, de organisatie van Dries Van Langenhove. Het Kamerlid van Vlaams Belang en andere leden van Schild & Vrienden riskeren vervolging voor racisme en inbreuken op de antidiscriminatiewet. 

Melis zegt dat ze zondag een trui kreeg van de organisatie omdat het koud was. Maar De Morgen en Het Laatste Nieuws konden de hand leggen op een Telegram-bericht waarin Dries Van Langenhove Melis adviseerde te ontkennen dat ze lid is van Feniks. Ook een andere organisator van de betoging zou een lid van Schild & Vrienden zijn, maar hij hanteerde volgens de DPG-kranten een schuilnaam bij het opzetten van de actie tegen de coronapas.

Van Langenhove wou bij de DPG-kranten niet reageren, Sarah Melis was niet bereikbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud