Organisatoren plannen derde editie van La Boum op 29 mei

Deelnemers aan La Boum 2 dit weekend, terwijl de politie klaarstaat. ©Photo News

L'abîme Team, het collectief achter La Boum 2, heeft bij de Brusselse politie een derde editie van het nepfestival aangevraagd. Tijdens La Boum 2 dit weekend pakte de politie 132 mensen op.

'Geen twee zonder drie', lieten de organisatoren van La Boum deze ochtend weten op hun Facebook-pagina. Het collectief L'abîme Team diende - na de tweede editie dit weekend - een nieuwe aanvraag in om op 29 mei voor de derde keer op rij in Ter Kamerenbos bijeen te komen. De politie gaat de aanvraag onderzoeken.

La Boum is een nepfestival dat vorige maand begon als een uit de hand gelopen 1 aprilgrap. Het is vooral populair bij jongeren, die oproepen de coronamaatregelen op te heffen en opnieuw de bevolking vrijheid te geven en te laten feesten. 'Wij vragen simpelweg de toestemming om samen te komen, zoals bepaald in de grondwet', staat te lezen op Facebook.

Wij vragen simpelweg de toestemming om samen te komen, zoals bepaald in de grondwet.
L'abîme Team
Collectief achter La Boum 2

Tijdens de tweede editie afgelopen zaterdag zakten 2.000 mensen naar Ter Kamerenbos af. De sfeer tussen de politie en deelnemers was grimmig. Omdat de coronaregels zoals mondmaskers dragen en afstand houden niet werden gerespecteerd, begon de politie om 18 uur het park te ontruimen. De rust keerde tegen 21 uur terug.

Pepperspray

De politie pakte 132 mensen op, van wie 127 administratief werden aangehouden. De overige vijf werden gerechtelijk aangehouden, onder meer voor gewapende weerspannigheid, bedreigingen en de verkoop van verdovende middelen. Die vijf zijn intussen vrijgelaten. Door waterkanonnen en vliegende projectielen raakten ook 15 deelnemers en 10 politieagenten gewond.

Op sociale media ontstond dit weekend ophef over filmpjes van de politieagenten die pepperspray in het gezicht van tegenpruttelende betogers spoten of mensen sloegen of schopten. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei gisterenavond in 'Het journaal' dat ze het te vroeg vindt voor een oordeel over het politieoptreden tijdens La Boum 2, maar dat ze het gaat analyseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud